Dronningen om kronprinsen: 'Jeg er uforskammet stolt af mit eget afkom'

Dronning Margrethe og kronprins Frederik er netop vendt hjem fra statsbesøg i Argentina.

(Foto: JUAN MABROMATA © Scanpix)

- Han kan noget.

Dronning Margrethe lagde ikke skjul på sin stolthed over for sin førstefødte søn, kronprins Frederik, da DR’s kulturkorrespondent, Mette Hybel, mødte dronningen i Argentina.

I tre dage fra den 18. til den 20. marts var dronningen og kronprinsen i det sydamerikanske land for at stå i spidsen for et dansk erhvervsfremstød, og det var første gang, de to var alene på statsbesøg.

Her blev dronningen spurgt ind til, om hun var stolt af kronprinsen, som fik roser fra erhvervslivet for at være dygtig til at agere spydspids for dem.

- Ja, det kan De da tro, at jeg er. Jeg er uforskammet stolt af mit eget afkom. Det er morsomt at se, at han har den der evne. Han er god til at tale med folk og gå ligefrem. Han kan noget.

Det var det første officielle besøg i Argentina i over 50 år for dronningen. Hun havde ikke været i landet siden 1966, hvor hun som ung kronprinsesse rejste rundt.

Og nu - 53 år senere - var hun så igen i landet med sin ældste søn.

- Det er jo mægtig hyggeligt for det første og sjovt at udveksle ting, og så kan to mennesker jo vitterlig overkomme mere end en. En kan ikke være to steder.

Så De får mere fra hånden?

- Man kan dække meget meget mere på den her måde. Og da han jo er ung og stærk, kan han klare lidt mere, end jeg er glad for at skulle.

 • Dronning Margrethe sammen med den danske ambassadør i Argentina, Søren Vøhtz, i Tandil. (Foto: MARA SOSTI © Scanpix)
 • Dronning Margrethe og kronprins Frederik vinker fra altanen på rådhuset i Tandil. Også den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), den danske ambassadør i Argentina, Søren Vøhtz, og borgmesteren i Tandil, Miguel Lunghi, var tilstede. (Foto: MARA SOSTI © Scanpix)
 • Dronning Margrethe bliver hilst velkommen af beboere i Tandil i traditionelle dragter og med danske flag. (Foto: MARA SOSTI © Scanpix)
 • Dronning Margrethe er med til at kaste blomster i Rio de la Plata i Buenos Aires for at hylde ofrene for Argentinas tidligere diktatur. (Foto: AGUSTIN MARCARIAN © Scanpix)
 • Dronning Margrethe sammen med Buenos Aires' borgmester, Diego Santilli, og hans hustru, Analia Maiorana. (Foto: AGUSTIN MARCARIAN © Scanpix)
 • Dronning Margrethe skåler med den argentinske præsident, Mauricio Macri, i forbindelse med en officiel frokost sammen med præsidenten og præsidentens hustru, Juliana Awada. (Foto: JUAN MABROMATA © Scanpix)
1 / 6

- Vigtigt at kunne stå hende bi

Det er heller ikke første gang, at kronprins Frederik er i Argentina. Han har både været der sammen med Den Internationale Olympiske Komité (IOC) og i forbindelse med de ungdoms-olympiske lege, som foregik her, fortæller dronningen.

Denne gang er kronprinsen dog glad for at kunne stå ved sin mors side.

- Det er altid en fornøjelse og en glæde at rejse med min mor - og i gamle dage min far. Det er en rum tid siden, at jeg selv fulgte mine forældre på et statsbesøg.

- Men den her gang er en oplagt mulighed og den rigtige, fordi det er en lang rejse rent geografisk og fysisk for min mor. For mig er det også vigtigt at kunne stå hende bi.

Selvom det er første gang, at dronningen og kronprinsen er alene af sted på et statsbesøg, så er det langt fra første gang, de har oplevet verden sammen.

- Det at rejse sammen er jo ikke nyt for mig. Det er længe siden, at jeg stod ved siden af min mor og far dengang, så den her rejse er jo som at genåbne en forbindelse, som var dengang, og som ikke er meget anderledes, end sidst jeg var af sted, fortæller kronprinsen.

Han kan dog godt mærke, at det er helt særligt for dronningen at være tilbage.

- Min mor har virkelig glædet sig og er meget begejstret for at være tilbage. Hun har et meget, meget klart minde fra 60’erne, hvor hun jo var her som ung kronprinsesse. Det har virkelig slået mig, at det har været helt afgørende for hende at tage herned.

 • Fra et besøg på Færøerne i 1978. Dronning Margrethe sammen med kronprins Frederik. (Foto: Bjarne Luthcke © Scanpix)
 • Kongefamilien ankommer til Igaliko, Grønland i 1982. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
 • Dronning Margrethe, prins Henrik og prinserne Joachim og Frederik ankommer til Jakobshavn på besøg i 1982. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
 • I 1999 var dronning Margrethe, prins Henrik og kronprins Frederik på et 12 dages statsbesøg i Brasilien. Her ses de foran et skelet af et kæmpedovendyr på Nationalmuseet i Rio de Janeiro. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
 • Dronning Margrethe og prins Henrik i Salvador i forbindelse med statsbesøget i Brasilien i 1999. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)
 • Dronning Margrethe, prins Henrik og kronprins Frederik i Brasilien, hvor Danmarks Radios pigekor sang ved en reception for danskere i Sao Paulo. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)
1 / 6

Mærkeligt at tænke tilbage

Under besøget var der blandt andet en officiel statsfrokost med præsident Mauricio Macri, åbningen af en erhvervskonference og besøg til flere byer med særlig danske forbindelse.

Kronprinsen og dronningen besøgte blandt andet byen Tandil, som er kendt for at huse en del dansk-argentinere. Her var dronningen også, da hun var i landet for 53 år siden.

Faktisk var det år, hvor hun var i Argentina for første gang, et helt særligt år for dronningen.

- Det er mærkeligt, fordi da jeg var hernede sidst, da jeg havde jeg faktisk mødt min mand, men der var ikke noget på færde. Jeg kom hjem omkring den 1. april til påske, og det var i slutningen af april vi mødtes, og det sagde bang.

- Så det er mærkeligt at tænke tilbage. Da jeg oplevede det, anede jeg ikke, hvor det år ville ende.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter