Dronningen ser med når danskerne synger fødselsdagssang for hende

Dronning Margrethe er med på fødselsdagen, når hun fra Fredensborg Slot følger danskernes fødselsdagssang kl. 12 torsdag.

Hvert år på dronningens fødselsdag plejer tusinder af danskere at fejre dronningen på Amalienborg Slotsplads, men i år kan de fejre hende hjemme fra stuerne. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Normalt samles tusindvis af danskere på Amalienborg Slotsplads for at vinke til og råbe hurra for dronningen på hendes fødselsdag.

Men i år bliver der anderledes tomt på slotspladsen. Der er ingen børnehavebørn med flag og diademer eller pensionister med store smil, og dronningen kommer ikke frem på balkonen for at vinke, som hun plejer.

Årsagen er som bekendt coronakrisen. Uagtet at dele af samfundet lukker langsomt op i disse dage, er det fortsat ikke tilladt at mødes mere end 10 personer, og dronningen aflyste allerede for flere uger siden fejringen af sin runde dag.

Men dronningens 80-års fødselsdag bliver alligevel fejret - og det fra morgenstunden med fællessang på DR1, der klokken 12 kulminerer med fødselsdagssangen "I dag er det Margrethes fødselsdag", som du kan være med til at synge derhjemme for majestæten.

Dronningen sidder med ved skærmen

Og hvis nogen skulle tænke: "Men vil dronningen i det hele taget følge med?", er svaret: "JA". Ikke alene sidder dronningen klar ved tv'et og følger med - du vil også kunne se dronningen klokken 12, hvis du tænder for DR.

Den oprindelige fejring af dronningen var sat til at vare flere dage med gallaforestillinger, gallamiddag og karettur, men det er altså aflyst. Til gengæld kan du følge en alternativ fejring af dronningen på DR1 næsten hele dagen.

  • Tre generationer. På tre af de nye portrætter, der er blevet offentliggjort af dronningen i anledningen af 80-års fødselsdagen, er hun sammen med Danmarks kommende regenter, kronprins Frederik og prins Christian. (Foto: © Per Morten Abrahamsen, Kongehuset)
  • Dette protræt er taget i Røde Salon i Christian IX’s Palæ på Amalienborg. I baggrunden af billedet til venstre står en buste af Frederik 9., så faktisk er hele fire generationer af tidligere, nuværende og kommende regenter samlet. (Kilde: Kongehuset på Facebook) (Foto: © Per Morten Abrahamsen, Kongehuset)
  • På billedet ses de tre generationer i Riddersalen i Christian IX’s Palæ på Amalienborg. Det er fra denne sal, at dronningen og den kongelige familie traditionelt træder ud på balkonen på fødselsdage for at modtage folkets lykønskning fra slotspladsen. (Kilde: Kongehuset på Facebook) (Foto: © Per Morten Abrahamsen, Kongehuset)
  • Dronningen i sit arbejdsværelse på Fredensborg Slot. Rummet, som også var arbejdsværelse for Dronning Ingrid, stod oprindeligt i hvidt og guld, men i 1999 fik dronningen stuen malet om efter de oprindelige røde farver. ”Hvis man giver et lille rum en kraftig farve, så er det pludselig ikke så lille. Det ophæver begrænsningen i rummet”, har dronningen fortalt om restaureringen af arbejdsværelset. (Kilde: Kongehuset på Facebook) (Foto: © Per Morten Abrahamsen, CPS DK)
  • Fredensborg Slot blev bygget af Frederik 4. som et jagt- og lystslot og blev indviet i 1722. På dette billede sidder dronningen i Havesalen, som gennem slottets 300-årige historie har dannet ramme om en række portrætter af den kongelige familie. (Kilde: Kongehuset på Facebook) (Foto: © Per Morten Abrahamsen, CPS DK)
1 / 5

Allerede fra klokken ni er Phillip Faber klar med den sædvanlige morgensang, inden Kåre Quist er vært på programmet 'Hele Danmark synger for Dronningen', hvor vi kommer vidt omkring i landet med hilsner og sange for dronningen. Udsendelsen dækker eventet 'Danmark synger for dronningen', der er oprettet på Facebook og i skrivende stund har 182.000 deltagere.

Og igen om aftenen sender DR programmerne 'Danmark derhjemme: Tillykke Margrethe' og 'Fællessang for Dronningen - hver for sig' - sidstnævnte med Mads Steffensen som vært.

Du kan selvfølgelig synge med hjemme fra stuen, arbejdspladsen eller haven - der er undertekster på sangene, og du kan følge med på både DR1, DR TV eller dr.dk.