Dronningen tabte stofkampen: Omstridt statue afsløret ved Børsen

En statue af Christian IV, hvor det meste vender på hovedet, blev efter en del besvær afsløret foran Børsen i København.

Der har været en del polemik om Københavns nye vartegn, en seks meter høj statue af Christian IV, og måske var det derfor, at den berømte konge og bygherre lod til at være en anelse genert, da han i dag skulle træde frem på pladsen foran Børsen i det indre København.

Trods ihærdige forsøg fra dronning Margrethe på at trække klædet af den store statue, så lod værket sig i hvert fald ikke sådan afsløre.

Dronningen kæmpede en brav og forbilledlig kamp mod de store mængder stof, men var oppe mod overmagten og måtte opgive ævred.

En mand bevæbnet med en stige blev derfor sendt ind i kampen, og de fremmødte kunne endelig ved selvsyn se den seks meter høje statue, der har været undervejs siden 2010 og hvis udformning har været genstand for en del diskussion og protester.

- Hvorfor skal det dog vende på hovedet? Det spørger alle om, lød det inden afsløringen fra manden bag statuen, den færøske billedhugger Hans Pauli Olsen, der selv kunne svare på spørgsmålet.

- Jeg har gjort det sådan, at han står på Rundetårn og viser sin by frem, som spejler sig i vandet.

Statuen består af Christian IV stående på et omvendt Rundetårn. På siderne af Rundetårn ses tårnene fra Rosenborg Slot og Børsen, som også peger direkte mod jorden.

Hans Pauli Olsens statue blev i 2014 dømt ude af Rådet for Visuel Kunst i Københavns Kommune med begrundelsen, at ”skulpturen ikke afspejler et samtidigt kunstudtryk, og derfor mangler tilstrækkelig begrundelse og relevans i nutiden”.

Den nye statue af Christian IV foran Børsen står ikke langt fra en anden statue af Christian IV i København. Den er placeret foran boligkvarteret Nyboder, som Christian IV iværksatte byggeriet af i 1631. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Men fredag kunne den 1,8 millioner kroner dyre statue altså indtage pladsen foran Børsen.

Pengene til statuen kommer fra Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond samt Augustinus Fonden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk