Dronningen til de unge: Pas på med Facebook

Dronning Margrethe giver de unge et formanende råd: Husk at være jer selv og ikke kun leve livet i cyberspace.

(Foto: DR © DR)

Facebook og andre sociale medier rummer fantastiske muligheder, men samtidig også en fare for, at relationerne mellem mennesker bliver for overfladiske. Sådan lyder advarslen fra dronning Margrethe til danskerne og især de unge i årets nytårstale.

- Der er en tendens i tiden til at tegne et billede af det perfekte liv med ægtefælle, børn, et inspirerende arbejde, spændende fritidsinteresser, et ungdommeligt udseende uanset alder. Hvem kan leve op til det alt sammen, spørger dronningen.

- Vi møder jo alle sammen modgang før eller siden. Vi knækker halsen på de kriser, der kan ramme os, hvis kun det perfekte - og overfladiske - liv er godt nok, tilføjer dronningen i sin nytårstale nummer 41.

Tillid til de unge

Og ifølge dronning Margrethe er det i særlig grad de unge, som er under pres.

- De meget unge kan blive så optaget af det, at de så at sige lever i cyberspace, at virkeligheden leves på anden hånd i et slags udstillingsvindue, hvor det mere gælder om at tage sig ud end om at være sig selv, siger dronningen.

Hun opfordrer derfor til, at de unge skal fokusere på at være sig selv.

- Det skal vi hjælpe dem til; ikke ved at rydde hver en sten på deres vej, men ved at indgyde dem tro på sig selv, sådan at de kan klare sig i livet, tilføjer hun.

Opsang til danskerne

Ud over at mane til forsigtighed i den fagre nye verden taler dronning Margrethe også om den økonomiske krise, som prægede året, der gik. Krisen bør få os til at vende blikket indad og være opmærksom på, hvordan vi forholder os til os selv og hinanden.

Men nytårstalen rummer også en lille opsang til danskerne, selvom det er hårdt at være arbejdsløs eller leve med frygten for at miste sit job.

- I krisetider kan vanskeligheder virke uoverskuelige, og forhindringer føles som stopklodser, ikke til at komme udenom, siger dronningen.

- Vort samfund gør i vor tid en stor indsats for at imødegå disse problemer. Dog skal vi passe på med ikke alene at overlade det til samfundet at klare ærterne. Vi må altid begynde med os selv, med vore nærmeste og med dem, vi møder på vor vej, tilføjer hun.

Også det europæiske fællesskab får ord med på vejen fra dronningen, som minder om, at Danmark nu kan fejre 40 års jubilæum i EU:

- Med vor indtræden gjorde vi dét tydeligt, som altid har været vore betingelser både økonomisk og geografisk: at vi er en del af den verdensdel, som kaldes Europa, at hele vor kultur, vor historie, vor dagligdag er præget af, at vi er en del af Europa.

Dronning Margrethe sender traditionen tro hilsner til Grønland og Færøerne og det danske mindretal i Sydslesvig, ligesom blandt andet også de udsendte danske soldater får en tak for indsatsen med på vejen og et godt nytår fra dronningen.

Facebook
Twitter