Dronningen: Vi er imponerede over Kina

Danmark og Kina er rigtige venner. Det mener både dronning Margrethe og Kinas præsident Hu Jintao.

- Det danske folk nærer stor respekt og beundring for Kinas kultur og historie, sagde dronningen. (Foto: © DR)

Det kinesiske statsbesøg er historisk, og vil forhåbentligt blive startskuddet til en videreudvikling af venskabet og samarbejdet mellem Danmark og Kina.

Det sagde dronning Margrethe, da hun talte ved fredagens gallataffelChristiansborg Slot i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg.

- Det danske folk nærer stor respekt og beundring for Kinas kultur og historie, sagde dronningen og fremhævede især de seneste årtier, hvor Hu Jintao har været med til at lede landet.

Et gammelt og stærkt venskab

- Jeg ved, at De, Hr. Præsident, har spillet en vigtig rolle i denne udvikling, ikke mindst efter at De i 1982 i en alder af blot 39 år blev det yngste medlem af Centralkomitéen, sagde dronningen.

Dronningen sagde, at Kina og Danmark har et "gammelt og stærkt venskab", og nævnte, at Danmarks diplomatiske tilstedeværelse i Kina har været ubrudt siden 1908.

- Vi er i dag enige om værdien af dialog og samarbejde, også der, hvor vi måske ikke altid er ganske enige. Det er et tegn på et stærkt venskab, som vi sammen skal værne om, sagde dronningen.

Vi skal imødegå klimaforandringer sammen

Hun udtrykte håb om, at statsbesøget vil blive "startskuddet til et nyt og spændende kapitel i vor fælles historie".

Et af de områder, hvor de to lande ifølge dronningen kan få gavn af at samarbejde er i forhold til miljø og klima.

- I disse år er ingen udfordring vel mere aktuel end klimaforandringerne og global opvarmning. Her har Danmark og Kina meget at vinde ved at stå sammen i bestræbelserne på at imødegå klimaforandringer, sagde hun.

Jintao: Danmark er stærk til miljøbeskyttelse

Og det er præsident Hu Jintaos tilsyneladende helt enig i.

- Danmark er stærk, når det gælder miljøbeskyttelse, og der er stor fremtid i et samarbejde på det område, sagde han i sin tale, som han holdt umiddelbart efter dronningens.

Hu Jintao lagde også stor vægt på det stærke venskab mellem de to lande.

- De to landes befolkninger beundrer hinanden, og det er et godt udgangspunkt, sagde han.