Dronningen: Vi skal tage ansvar

Selvom vi gennemgår en finanskrise, hvor nogle frygter for deres job, må vi ikke give slip på vores internationale ansvar, siger dronningen i sin nytårstale.

Dronningen opfordrede hver enkelt dansker til midt i den økonomiske krise at huske på de værdier, Danmark er bygget på: Flid og godt humør, praktisk sans parret med venlighed. (Foto: DR © DR)

Trods finanskrisen er Danmark stadig et rigt og trygt samfund, og det forpligter. Dronning Margrethe gav i sin nytårstale danskerne en påmindelse om, at vi uanset de økonomiske konjunkturer fortsat skal formå at vende blikket ud ad i verden og leve op til vores internationale ansvar.

- Vi har længe vænnet os til, at alt gik bedre og bedre, at morgendagen tegnede stadig lysere. Nu males der med mørkere farver. Men lad os alligevel se op og ud og sætte vore bekymringer i forhold til et større perspektiv. Andre steder kæmper mennesker med problemer af en helt anden karakter. Der hersker sult og sygdom, nød og krig. Målt med den målestok er Danmark så afgjort blandt verdens mest privilegerede nationer. Det forpligter, lød det fra dronning Margrethe.

Aktivt medansvar

Hun påpeger, at Danmark gennem mere end et halvt århundrede har været stærkt engageret i mange internationale sammenhænge og har ydet betydelig bistand til udviklingsarbejde mange steder i verden. Og særligt i nedgangstider er der behov for, at Danmark fortsat tager et aktivt medansvar, fastslog dronningen.

Danmarks værtskab for FN's klimakonference er et af de områder, hvor Danmark har mulighed for at markere sig i 2009. Her har Danmark stor viden og erfaring i at forvandle miljøproblemer til nye muligheder og få mange parter til at enes om et resultat, lød det.

Dronningens egne tanker går samtidig til de udsendte soldater og deres pårørende, som især i Afghanistan har løst en stor opgave og i nogle tilfælde givet deres liv.

Flid og godt humør

Hun opfordrede samtidig hver enkelt dansker til midt i den økonomiske krise at huske på de værdier, Danmark er bygget på: Flid og godt humør, praktisk sans parret med venlighed.

- De egenskaber skal vi holde fast ved. Dem har vi brug for til alle tider, ikke mindst når vanskelighederne begynder at melde sig. Så er det vigtigt, at vi ikke tager alle goderne for givet eller betragter vore medmennesker som blot og bart en sag, der skal ekspederes. Man kan godt sige tak for det, man får, selvom man har ret til at få det. At yde med et smil og tage imod med et "tak". - Det får så meget til at glide lettere.

I talen nævnte dronningen grønlændernes beslutning ved folkeafstemningen den 25. november om at indføre selvstyre og fastslog, at hun vil være i Grønland på nationaldagen for at bekræfte et fortsat tæt og fortroligt samarbejde mellem Danmark og Grønland.

På det personlige plan brugte dronningen lejligheden til at fortælle om glæden ved at fejre prins Joachim og prinsesse Maries bryllup og takkede i den forbindelse befolkningen for opbakningen til Joachim og hans nye brud.