Dronningens kommentar om Putins 'kolde øjne' vækker opsigt: 'Det er usædvanligt åbenmundet'

Dronningen plejer ikke at udtale sig så direkte om andre statsoverhoveder.

Dronningen har i et nyt interview i Weekendavisen udtalt om sine møder med Putin: "Jeg kan huske, at jeg tænkte, han ikke var behagelig". Her ses de i Moskva i 2011. (Foto: © ALEXANDER NEMENOV, Scanpix Denmark)

Det er bestemt ikke hver dag, at dronningen udtaler sig så frit om andre statsledere, som hun i dagens udgave af Weekendavisen gør om den russiske præsident, Vladimir Putin.

Her beskriver dronning Margrethe sit indtryk af præsidenten, som hun mødte i Moskva i 2011 og igen i Frankrig i 2014.

- Jeg kan huske, at jeg tænkte, han ikke var behagelig. Jeg har aldrig set så kolde øjne i mit liv, siger hun.

Og i et interview, der generelt er meget åbenhjertigt, er det også netop kommentaren om Putin, som kongehuskommentator ved Berlingske Jakob Steen Olsen bider mærke i.

- Det er usædvanligt åbenmundet i forhold til et møde med et fremmed statsoverhoved, siger han.

Ifølge Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, som lavede interviewet, var der ingen usikkerhed i dronningens stemme, da kommentaren om Putin faldt.

- Det gibbede lidt i mig, men det gjorde det ikke i dronning Margrethe. Hun udtrykte sig fuldstændig klart og tydeligt, og det var helt åbenlyst i vores lange snakke det tidspunkt, hvor hun udtrykte sig mest frit, siger han.

- Hun følte tydeligvis ikke, at hun var ude på dybt vand eller overskred nogen grænser.

I 2011 mødte dronningen Putin i Moskva sammen med prins Henrik og daværende udenrigsmininister Lene Espersen (K):

På sikker grund

Dronningen udtaler sig i interviewet også om krigen i Ukraine, som hun ifølge eget udsagn er meget optaget af og følger tæt i aviser.

Hun udtrykker ligeledes sin beundring for den ukrainske præsident Zelenskyjs håndtering af krigen og den forbindelse, han har skabt til sit folk samt sin opbakning til, at de meget omtalte Leopard-kampvogne nu bliver sendt til Ukraine.

- De (ukrainerne, red.) har brug for noget tungt. Og de viser også, at de kan bruge det. Det er dybt imponerende. Putin troede, at han kunne splitte hele Europa ad, men han fik os til at stå sammen, siger hun i Weekendavisen.

Men hvordan kan det være, at vores dronning, der normalt glider af på politiske spørgsmål, så åbenhjertigt fortæller om sine holdninger til Putin og Ukraine?

Dronning Margrethe mødte Putin i Frankrig i 2014. Her er de i selskab med blandt andre daværende amerikanske præsident, Barack Obama, den britiske dronning Elisabeth og den franske præsident Francois Hollande. (Foto: © Saul LOEB, Ritzau Scanpix)

Ifølge Jakob Steen Olsen er der tre grunde:

- Hun har danskerne med sig i den her sag, og hun har en bred politisk opbakning, hvor det er et enigt folketing, der står sammen i forhold til Danmarks engagement i Ukraine.

Derudover er dronningen selv meget engageret i krigen i Ukraine, siger Jakob Steen Olsen. Det, vurderer han, blandt andet handler om, at hun voksede op i tiden efter 2. Verdenskrig.

- Hun er rundet af en tid, hvor netop det nulpunkt – at det kunne gå så galt – bliver noget, man kan bruge til at forstå, hvad det er for et samfund, vi gerne vil have, siger han.

- Hun er vokset op i skyggen af krigen med en forståelse for, at vi skal værne om vores demokrati og vores frihed. Så når der er krig i Europa igen, så tror jeg, dronningen er meget påvirket af det.

Jakob Steen Olsen mener, at dronningens engagement i krigen i Ukraine blandt andet bunder i hendes opvækst i skyggen af 2. Verdenskrig:

Kan hun udtale sig om Putin og Ukraine uden at blive politisk?

- Dronningen er i allerhøjeste grad politisk, forstået på den måde at hun har fri licens til at tale frit indenfor det, som vi alle sammen er enige om. Der er bred politisk opbakning til indsatsen omkring Ukraine, og på den baggrund kan hun godt sige det, hun siger.

Generelt kan dronningen udtale sig en smule friere, når det handler om udenrigspolitiske spørgsmål, fortæller Jakob Steen Olsen.

- Der, hvor hun skal passe virkeligt meget på, er, når det handler om det indenrigspolitiske og i særdeleshed i forhold til det partipolitiske.

Ikke skadeligt for diplomatiet

Men kan det påvirke de diplomatiske relationer til Rusland, at Danmarks regent på den måde ytrer sig om Putin og hans "kolde øjne"?

Det mener Martin Marcussen ikke. Han er professor i statskundskab ved Københavns Universitet og har forsket i diplomati.

- Det ville have været opsigtsvækkende, hvis dronningen havde udtalt sig om personer, som Danmark havde gode diplomatiske relationer med, men det har vi jo ikke med Putin og hele hans entourage. De er jo nærmest persona non grata, siger han.

Det er meget sjældent, at dronningen udtaler sig så markant om andre siddende statsoverhoveder. (Foto: © ALEKSEY NIKOLSKYI, Scanpix Denmark)

Dronningen taler derimod ind i den eksisterende fortælling om Rusland og Ukraine i Danmark, og det er der som sådan ikke noget odiøst i.

- Det havde været mere overraskende, hvis hun havde talt imod den dominerende diskurs og havde sagt, at ”Putin er en høflig og rar mand” eller noget i den stil, siger Martin Marcussen.

Han fortæller, at Danmark formelt set stadig har diplomatiske forbindelser til Rusland, men at det ikke nødvendigvis er gode forbindelser.

Derfor vil dronningens udtalelser næppe gøre hverken fra eller til, fordi den lægger sig i forlængelse af den etablerede holdning i Danmark, vurderer Martin Marcussen.

DR Nyheder har været i kontakt med den russiske ambassade i Danmark, men de har ikke nogen kommentarer til dronningens udtalelser.

Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), siger fredag, at han kan genkende dronningens personbeskrivelse af Putin "1:1".

Løkke Rasmussen var selv med til et møde mellem dronningen og Putin i København i 2010, som han kalder "ikke det mest hjertelige besøg, jeg har deltaget i, med en statslederAmalienborg".

- At dronningen har det billede af Putin, kan jeg både bekræfte, at hun har haft længe, og det kan jeg også se mig selv i, siger han.

Opdateret 17:35 med kommentar fra Lars Løkke Rasmussen.