Drop radioen når katastrofen sker - men husk mobilen

Teknologisk udvikling har fået Beredskabsstyrelsen til at opdatere sine råd ved katastrofer.

Husk din smartphone, hvis der sker en katastrofe. Den kan ringe, sende beskeder, gå på sociale medier og følge nyhedsstrømmen. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

I mange år har et af Beredskabsstyrelsens gode råd i tilfælde af katastrofesituationer været, at man skal sørge for at have en batteridrevet radio i hjemmet, så man kan orientere sig, selv om strømmen er gået.

Men i takt med den teknologiske udvikling er der kommet langt bedre kommunikationskanaler. Derfor har Beredskabsstyrelsen moderniseret sine anbefalinger.

Nu hedder det i stedet, at man skal sørge for at have sin smartphone på sig.

Den kan foruden at foretage telefonopkald også bruges til at sende beskeder, høre radio og se tv samt tjekke hjemmesider og sociale medier.

Især sidstnævnte har vist sig at spille en vigtig rolle i forbindelse med katastrofer.

- Sociale medier kan bruges til at sprede vigtig information, eksempelvis om oversvømmelser på metrostationer eller befærdede veje.

- Men de har også et dårligt ry, fordi de også kan bruges til at sprede rygter og forkerte oplysninger, siger Thomas Dybro Lundorf, der er chef for styrelsens Center for Krisekommunikation.

Af samme årsag indeholder de nye beredskabsråd også anbefalinger til, hvordan man skal bruge sociale medier i en krisesituation.

Desuden anbefales det at anskaffe sig en såkaldt powerbank, der kan lade telefonen op, når batteriet er ved at være fladt.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk