DR’s retsanalytiker: Mobilsag er en kæmpe skandale

At fire sigtede i terrorsagen har haft adgang til syv forskellige telefoner bag tremmer, vækker kritik og undren på Christiansborg.

Det kan have haft store konsekvenser for efterforskningen, at fire personer i terrorsagen har haft adgang til telefoner. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

”En kæmpe skandale”.

Sådan lyder det fra DR’s retsanalytiker Mette Mayli Albæk som kommentar til, at fire af de sigtede fra terrorsagen fra København har haft adgang til hele syv forskellige mobiltelefoner, mens de har siddet bag tremmer.

- Det kan have fatale konsekvenser. De kan have snakket sammen, de kan have påvirket vidner, talt med andre og aftalt hvilket vidneudsagn, man skulle give.

- Der er jo en grund til, at de sidder forskellige steder, så det er pinligt, siger Mette Mayli Albæk.

Fængslesforbundet har udtalt til DR Nyheder, at fængselsmedarbejderne ikke kunne have gjort mere for at forhindre brugen af telefoner. Ifølge forbundet har politiet ikke orienteret om, at der skulle være særlige forholdsregler omkring de fængslede.

Sagen vækker da også undren på Christiansborg, forklarer Mette Mayli Albæk.

- Vi hører, at de ikke har siddet under særligt skærpende omstændigheder, og de har ikke været isoleret fra fællesskabet.

- Det er jo ikke bare indbrudstyve, men den største efterforskning i nyere dansk retshistorie, så det kan undre, at der ikke har været mere skærpet fokus.

DR Nyheder afslørede i begyndelsen af januar, at meget tyder på, at en af de sigtede, som har nære relationer til den nu afdøde terrorist Omar El-Hussein, har været aktiv på nettet – noget politiet ikke kendte til. Og nu viser det sig, at fire af de sigtede har brugt mobiltelefoner.

- Vi har en ydmyg justitsminister, der lægger sig fladt ned og roser journalisternes arbejde. Herinde siger retsordførerne, at det er håbløst, og at det er at gøre grin med retssamfundet, at man kan skaffe adgang til den ene telefon efter den anden, siger Mette Mayli Albæk.

Det vil justitsministeren gøre

  • Der skal igangsættes et forsøg med kropsscannere af den type, der kendes fra lufthavne, i flere af kriminalforsorgens lukkede institutioner. Det vil dog kræve en lovændring.
  • Kriminalforsorgen skal anvende hundekorpset mere målrettet i forhold til at finde mobiltelefoner i fængslerne. Hunde, der er særligt trænet til at finde narkotika, skal fremover også trænes i at finde telefoner.
  • Derudover udarbejder kriminalforsorgen nye retningslinjer for risiko- og analysebaserede visitationer. Det kommer også til at omhandle håndholdte mobildetektorer, der i dag findes i alle fængsler og arresthuse.