DR's retskorrespondent: Hackers strenge vilkår skyldes politiets uerfarenhed

Svensk superhackers vilkår under varetægtsfængsling skyldes, at politiet er usikker på, hvordan han kan påvirke sin kommende retssag, vurderer Claus Buhr.

- Hvis han nu var drabsmand eller narkokriminel, så er man vant til den slags mistænkte og ved, hvad de kan. Men en mulig superhacker står dansk politi meget sjældent overfor, siger Claus Buhr, DR's retskorrespondent.

De strenge vilkår, som en svensk superhacker er varetægtsfængslet under, skyldes politiets manglende erfaring med it-kriminelle.

Det mener DR Nyheders retskorrespondent, Claus Buhr, på baggrund af, at den svenske hacker Gottfrid Svartholm sidder fængslet på femte måned med meget begrænsede rettigheder.

- Hvis han nu var drabsmand eller narkokriminel, så er man vant til den slags mistænkte og ved, hvad de kan. Men en mulig superhacker står dansk politi meget sjældent overfor.

- Det er formentlig baggrunden for, at han bliver sat bag den strengeste lås og slå, simpelthen fordi man ikke er helt med på, hvad han kan, hvis han får information ind og ud af fængslet, siger Claus Buhr.

Efterforskes fortsat

Politiet efterforsker desuden fortsat og er bange for, at han kan skade deres arbejde, mener han.

- De efterforsker stadig, sagen er simpelthen ikke opklaret fuldt ud. De er bange for, at Svartholm kan påvirke efterforskningen, og at han kan sende information ud eller få den ind, eller han kan ødelægge noget, vurderer Claus Buhr, der har fulgt retsmøderne de seneste par måneder.

En times frisk luft om dagen

En times frisk luft i fængselsgården om dagen, en times kontrolleret besøg af mor om ugen og 1-2 bøger om måneden.

Sådan er forholdene på femte måned for den svenske hacker, Gottfrid Svartholm. Han har siden november siddet varetægtsfængslet i Køge Arrest - mistænkt for at have hacket sig ind i det danske kørekortsregister.

Hans forhold undrer flere forsvarsadvokater. Og svenskerens egen forsvarsadvokat Luise Høy anker vilkårene til Landsretten. Hun er forundret over, at den berygtede hacker sidder fængslet med særlige restriktioner i Danmark, som han ikke var underlagt i Sverige.

- I det øjeblik han sætter foden på dansk jord, der ændres hans behandling til at blive af en karakter, så man skulle tro, at han var massemorder, siger hun.

Advokaturchef ved Københavns Politi, Dorit Borgaard, har ingen kommentarer til sagen, da forsvarer Luise Høy har kæret brev- og besøgskontrollen til Landsretten.

- Vi afventer Landsrettens afgørelse, før vi udtaler os om den konkrete sag, siger Dorit Borgaard.

Over 100.000 protester mod fængslingen

I dag afleverer hackerens støtter over 100.000 internetunderskrifter i Justitsministeriet i protest mod fængslingen. Det er sjældent, at en mistænkt kan samle opbakning på den måde.

Men det skyldes, at Svartholm har stor støtte i det miljø, som han kommer fra, vurderer DR's korrespondent.

- Der anses han for at være lidt en helt, en modstandsmand. Flere nævner ham i samme åndedrag som Edward Snowden. De mener, at det er politisk sag i mod ham, siger Claus Buhr.