DR's Sundhedskorrepondent: Sådan undersøger danske læger mistænkt ebola-patient

Peter Qvortrup Geisling fortæller, hvordan foregår, når en dansker bliver indlagt med mistanke om ebola.

Hvidovre Hospital har forberedt sig på eventuelle ebola-patienter. Her ses de ansatte i gang med en beredskabsøvelse. (© Hvidovre Hospital)

En patient er lige nu indlagt på Hvidovre Hospital under mistanke for at være smittet med den dødelige ebola-virus, som har hærget i det vestlige Afrika siden foråret.

Det oplyser Hvidovre Hospital til DR Nyheder.

Ifølge vicedirektør ved Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, er patienten indlagt, fordi vedkommende er vendt hjem har Vestafrika med feber. Og det er netop disse to kriterier, man ser på, når man skal afgøre, om en person skal undersøges for ebola.

Det fortæller DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geistling.

- Det er de to ting, der udløser en observation, siger han.

Nu skal lægerne på Hvidovre Hospital ifølge Qvortrup Geistling undersøge, om der er antistoffer og virus i patientens blod. Er prøverne taget netop nu, kan man forvente, at der kommer svar på, om patienten er smittet med ebola om seks timer.

Behandling af symptomer

Viser det sig, at vedkommende faktisk er smittet, vil lægerne påbegynde behandlingen. Her forsøger man at dække de symptomer, patienten har, siger Peter Qvortrup Geistling.

- Det starter som en influenza med muskelsmerter og feber og den slags, og derefter kan det gå over til opkast og diarre og i nogle tilfælde lever- og nyresvigt. Det tredje stadie er, at der begynder at komme blødninger i de indre organer og i huden, og det er de blødninger, som er det farlige, siger han.

Behandlingen af symptomerne går først og fremmest ud på at sikre, at patienten modtager store mængder væske og kan også bestå af blodtransfusioner eller andre indgreb, der kan støtte patientents egne funktioner, mens immunsystemet bekæmper virussen.

Det er tredje gang, at en dansker bliver testet på grund af mistanke om ebola.

Tusinder af døde i Vestafrika

Kun en person er indtil videre blevet smittet med ebola i Europa. Det drejer sig om en spansk sygeplejerske, som har pådraget sig virussen, efter at have behandlet en nu afdød præst, der bar smitten med fra Vestafrika.

I USA er to sygeplejersker blevet smittet med virussen, efter at have behandlet en liberiansk ebola-patient i Dallas, Texas.

Indtil videre er omkring 4500 personer døde af ebola, først og fremmest i de tre hårdest ramte lande, Liberia, Sierra Leone og Guinea. Cirka 9000 er smittet med virussen.

Facebook
Twitter