DR’s trafikradio bestormet af opkald om utændte baglygter

Flere trafikanter glemmer at tænde deres baglygter. Det skabte uheld på motorvejene i morges.

- I dag har været helt exceptionel. Vi har fået 300 opkald på tre timer, og det er helt ekstremt.

P4's Trafikvært Christian Jørgensen fortæller, hvordan han og kollegaerne på kanalens Trafikcenter i København - bedre kendt som Trafikradioen - oplevede en sand telefonstorm i morgentimerne.

Årsagen var, at mange trafikanter glemte at tænde deres baglygter, og kombineret med tæt tåge skabte det masser af uheld og farlige situationer på motorvejene omkring København.

- Vi er blevet bestormet af trafikanter, der fortæller, at der er mange, der har glemt at tænde deres baglygter, siger Christian Jørgensen.

Nye lygter tænder ikke

I de senere år er der kommet flere bilmodeller på markedet, hvor både for- og baglygter ikke automatisk bliver tændt ved start af bilen.

Årsagen er et EU-direktiv, der blev implementeret i dansk lov i 2011.

Når de nye biler starter slår forlygterne automatisk over på kørelys, men baglygterne er slukkede ved start, og skal slås til manuelt, når det bliver mørkt, tåge eller tæt regn.

På samme måde skal tågelygterne slås til manuelt.

Sigtbarhed på 20 meter

Meningen med EU-direktivet er, at man dermed vil mindske bilens brændstofforbrug og forlænge pærernes levetid.

Men her til formiddag glemte mange trafikanter altså at slå baglygterne til i tågen, og det er farligt, fortæller P4 Trafikvært Christian Jørgensen.

- Problemet var særlig slem i dag, fordi der var så tæt tåge. Nogle steder var der en sigtbarhed på ned til 20 meter, siger han og fortsætter:

- Faren ved, at man ikke har sine baglygter tændt er, at man risiskerer masseuheld. Folk kommer ud af en tågebanke, og ser køen alt for sent. Vi har haft rigtig mange uheld i dag, og det har været på samtlige motorveje i hovedstadsområdet.

Christian Jørgensen vurderer, at 80-85 procent af de folk, der ringede ind til trafikradioen handlede om trafikanter, der ikke havde tændt baglygterne.

Forhøjet risiko for påkørsel

Erik Mather, leder af færdselsafdelingen ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi opfordrer alle til at sætte sig ind i, hvorvidt baglygterne tænder automatisk eller ej.

-Det er vigtigt at få tændt sine for- og baglygter, især når det er tåge som i morges, så man er synlig for andre trafikanter.

- Man sætter sig i en forhøjet risiko for en påkørsel og uheld, som i sidste ende kan betyde liv og førlighed, siger han.

Automatisk lyssensor

Nogle af de nye biler er udstyret med en automatisk lyssensor, så baglygterne automatisk bliver tændt, når mørket falder på. Men det er langt fra alle nye biler, der har den funktion.

Hvis man ønsker at få installeret den automatiske funktion, der gør, at baglygterne tænder automatisk, skal man kontakte sit lokale værksted.

Har man ikke korrekt lys på bilen, er bøden 1.000 kr.

Se billeder fra tågen i morges og hør interview med P4 Trafikvært Christian Jørgensen øverst i artiklen.

FacebookTwitter