DSB håber på at få passagerer tilbage efter droppet id-kontrol

Tusindvis får en lettere hverdag uden id-kontrol på vejen til Sverige, lyder det fra DSB.

Fra midnat mellem onsdag og torsdag skal togpassagerer på vej til Sverige ikke længere stå af i Kastrup for at gå gennem en identitetskontrol. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Den svenske identitetskontrol har i knap halvandet år betydet længere rejsetid og givet grå hår hos pendlere, som dagligt tager turen over Øresund.

Derfor glæder det DSB, at Sveriges regering nu har besluttet at sløjfe kontrollen på tog, busser og færger fra Danmark.

- Vores kunder får en bedre rejse, og derfor er det et skridt i den rigtige retning og mod en mere normal hverdag, som den kunderne kender fra før id-kontrollen, siger informationschef hos DSB Tony Bispeskov.

Skærpet grænsekontrol

Kontrollen bortfalder ved midnat natten til torsdag. Det betyder, at DSB's og Skånetrafikens passagerer ikke længere skal stå af toget i Kastrup for at gå en identitetskontrol i lufthavnen.

- Så det vil sige, at det krav, der hidtil har været, om at man enten skulle have pas, kørekort eller svenske myndighedspapirer, det bortfalder fuldstændig fra torsdag, hvor man kan tage toget i ro og mag, forklarer informationschefen.

Der skal laves nye køreplaner, før de rejsende mærker den fulde effekt af den droppede identitetskontrol, siger informationschef Tony Bispeskov fra DSB. (© DR Nyheder)

Man skal dog være opmærksom på, at Sverige vil intensivere sin grænsekontrol, når identitetskontrollen slutter, og at man derfor fortsat kan blive mødt af et krav om at fremvise pas ved grænsen.

- Det, som de svenske myndigheder forlanger, vil være gældende, lige så snart man er på svensk område, siger Tony Bispeskov.

Ny køreplan i sigte

Sidste år brugte DSB sammen med Skånetrafiken knap 70 millioner kroner på at opretholde id-kontrollen.

Tony Bispeskov forventer, at det vil komme passagerer såvel som DSB til gode, når kontrollen bortfalder ved midnat mellem onsdag og torsdag.

- Det betyder rigtig meget, at vi ikke længere vil have den udgift. Vi håber også, at nogle af de 12 procent af kunderne, der er faldet fra undervejs, vil vende tilbage, siger Tony Bispeskov.

Informationschefen oplyser, at DSB og Skånetrafiken nu vil gå i gang med at lægge en ny køreplan for trafikken over sundet, når der ikke længere skal sættes tid af til id-kontrol.

Indtil de ligger klar, vil togene fortsætte med at køre efter de nuværende køreplaner.

Overblik: Id-kontrol på vej til Sverige

  • December 2015: Et flertal i den svenske Riksdag beslutter, at der skal indføres id-kontrol af rejsende til Sverige. Alle transportselskaber, der opererer fra Danmark til Sverige, bliver pålagt at kontrollere alle passagerer, før de når til Sverige.

  • Januar 2016: Id-kontrollen træder i kraft.

  • November 2016: Id-kontrollen mellem Danmark og Sverige bliver forlænget med tre måneder.

  • Februar 2017: Id-kontrollen bliver igen forlænget med tre måneder.

  • Maj 2017: Den svenske regering beslutter at indstille id-kontrollen mellem Danmark og Sverige, så rejsende ikke længere skal vise gyldigt id, før de kommer ind i Sverige.Kilder: Ritzau, TT og Transportministeriet

Facebook
Twitter