DSB og Metroen: Ingen planer om 'billet-chip' under huden

Men et par gode eksempler med brug af mikrochip kan få udviklingen til at gå hurtigt, mener Dansk Industri.

SJ er det første togselskab i verden, der har taget biometriske chips i anvendelse. Her scanner en togfører i Sverige chipbilletten i Christoffer Löfquists hånd. (Foto: Lau Kræn Svensson © (c) DR)

Hånden føres op til togkontrollørens scanner, og efter et par sekunder har du registreret din togtur i stedet for at fumle med en billet eller kort.

En mindre testgruppe kan bippe sig ind på en togtur i Sverige med en indopereret mikrochip i hånden.

Men der er ikke udsigt til, at vi kommer til at se lignende tilfælde i Danmark i den nærmeste fremtid, når danskerne skal med tog.

Jeg tror, det kan gå hurtigt i Danmark, hvis der er nogle, der finder ud af at bruge det til noget fornuftigt, og brugerne synes, det er en god ide

Christian Hannibal, fagleder for digitalisering i DI

DSB oplyser, at man ikke har nogen aktuelle planer om at indføre en 'billet-chip' i Danmark, blandt andet fordi der ikke er en efterspørgsmål fra kunderne. Men DSB følger udviklingen på den anden side af sundet.

Heller ikke Metroselskabet, der varetager Københavns Metro, har konkrete planer om at indføre en mikrochip-ordning.

- Men hvis den teknologiske udvikling – og vores samfund – finder, at det er smart med sådan en løsning, vil vi naturligvis forsøge at imødekomme den efterspørgsel og de behov, siger Metroselskabets kundedirektør, Rebekka Nymark.

Mikrochip som togbillet

I Sverige er der i alt omkring 3.000 personer, der har fået skudt et chip-implantat ind i hånden ved hjælp af en kanyle.

Svenske Jernbaner er som de første i verden i gang med at teste en ny billettype.

Der er tusind, der har registreret sig til at bruge chipbilleten, og omkring 200 personer bruger den regelmæssigt.

Chippen ligger i en glasampul og rummer et ID-nummer, som den ved hjælp af radiobølger kan sendes til en scanner.

- Vi er optaget af, at det skal være så nemt og hurtigt som muligt at anvende den kollektive transport, siger hun.

Udvikling kan gå hurtig

Generelt er der endnu ikke nogen virksomheder, der opererer med mikrochip-teknologien i Danmark, som man ser det i Sverige, hvor flere medarbejdere i forskellige virksomheder får indopereret en mikrochip, der eksempelvis kan låse døre op og betale for mad i kantinen.

Men ifølge Dansk Industri skal der kun et par enkelte gode eksempler til, før det kan blive udbredt.

- Jeg tror, det kan gå hurtigt, hvis der er nogle, der finder ud af at bruge det til noget fornuftigt, og brugerne synes, det er en god ide, og det giver værdi, at man for eksempel ikke længere skal bruge sit rejsekort, siger Christian Hannibal, fagleder for digitalisering i DI, og fortsætter:

- Men vi har endnu ikke set, om brugerne er modne til det i Sverige, og hvor mange mennesker, der rent faktisk er interesserede i at få en mikrochip opereret ind under huden og bruge den som en billet.

Virksomheder

Selvom der ikke er nogen virksomheder, der har konkrete tiltag med brugen af mikrochip, så er tendensen blevet debatteret i Danmark.

De svenske statsbaner tilbyder en ny billettype i form af en mikrochip i hånden.

Tidligere i december måned foreslog Sundhed & Omsorgsudvalget i Esbjerg Kommune, at mennesker med demens skal kunne få indsat en gps-chip i huden, så de hurtigere og nemmere kan blive fundet, hvis de forsvinder.

Forslaget kom efter en 70-årig dement mand døde, efter han var gået fra byens psykiatriske sygehus.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) var dengang ikke afvisende og meddelte til Jyske-Vestkysten, at hun ville tage idéen med på et møde med børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Og det er et udtryk for, at folk er begyndt at se muligheder i den nye teknologi, mener Christian Hannibal.

- Det er ikke til at gætte på, om det bliver inden for transport, velfærd eller kultur, men jeg er sikker på, at nogle vil kunne se potentialet i teknologien, hvis bare brugerne er klar, siger han.

Sikkerheden er en udfordring

Faglederen fra DI mener, at det blandt andet er den sikkerhedsmæssige udfordring, der holder virksomheder tilbage og påvirker danskernes holdning til teknologien.

- Jeg tror, at mange instinktivt vil tænke, at det er lidt voldsomt at indoperere chips under huden. Følelsen af, at du har noget indopereret i din egen krop, som måske kan blive hacket, hvis man ikke passer godt nok på, betyder meget. Her er det er vigtigt, at det er gennemsigtigt, hvad en chip måler, og hvad dataene bliver brugt til, forklarer Christian Hannibal.

Men selvom der er spørgsmål til sikkerheden, så mener han ikke, at det bliver en stopklods for udviklingen. Tværtimod mener han, at det vil blive diskuteret i højere grad - som man eksempelvis har set det i Esbjerg Kommune.

- Der er en del udfordringer, som jeg tror, at folk vil stejle over, men som ikke nødvendigvis behøver at stoppe udviklingen, fordi der også kan være mange fordele. Nogle mener, at det kan være en fin mulighed for eksempel i forhold til erstatning til et rejsekort eller i velfærdssystemet med demente, siger han.