DSB om droppet pladskrav: Det er op til folk selv at bruge mundbind

Beslutning får kritik fra både politikere, pendlere og rejsende.

Fra og med i dag må du igen stå op i DSB's tog og sidde tæt, hvis blot du husker mundbindet. (Arkivfoto) (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Fra og med i dag er der ikke længere krav om pladsbillet i DSB's tog.

Helt konkret betyder det, at man nu igen kan sidde på alle pladser i både S-tog og InterCity-tog, ligesom det igen er tilladt at stå op i togene.

Men beslutningen undrer både politikere, pendlere og folk på sociale medier.

Blandt de uforstående er De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

- Dette forstår jeg ikke, DSB! Anbefaling om mundbind blev indført, fordi det i myldretiden kan være svært at holde afstand. Nu fjerner DSB det krav, som sikrer mod overfyldte toge - og som sikrer, at passagerne kan holde afstand! Hvorfor? skriver Per Larsen på Twitter, hvor han også skriver, at han vil tage sagen op med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

SF: Måske skal mundbind være et påbud

Fra SF's transportordfører lyder det, at man måske bør indføre påbud - og ikke 'kun' anbefaling om mundbind i den kollektive trafik:

- Enten må krav om pladsbillet blive, indtil folk har taget anbefalingen om mundbind til sig. Ellers må vi lave påbud om mundbind, og så skal problemet med høje priser løses hurtigt! Måske vi faktisk både bør have krav om pladsbillet & mundbind i lyset af det nye smittetryk?, skriver Anne Valentina Berthelsen på Twitter.

DR Nyheder er blevet kontaktet af flere pendlerklubber, der ønsker pladskravet genindført med det samme.

- Vi frygter at stå som sild i en tønde med andre, som frivilligt kan vælge, om de ønsker at efterleve anbefalingen om mundbind, da det ikke er et påbud, lyder det i en kommentar fra Roskilde Pendklerklub.

DR Nyheders Facebookside skriver en læser, at det er en 'fuldstændig tåbelig beslutning fra DSB's side - og hun er ikke alene med den holdning.

- Antallet af smittede stiger kraftigt. Hvad tænker de dog på? Hvis mundbind var et krav, så alle bar dem, var det en anden sag, men det er stadig absolut mindretallet. Er pænt træt af situationen, når jeg sidder langt fra mit hjem og skal rejse hjem i weekenden. Følte mig tryg, da jeg bookede, det gør jeg ikke mere, skiver Dorthe Eriksen.

DSB: Tag toget og hav et mundbind i lommen

Vi har spurgt DSB's mangeårige informationschef, Tony Bispeskov, om årsagen til de droppede pladskrav.

Hvorfor fjerner I kravet om pladsbillet nu, hvor det kun er en anbefaling - ikke påbud - at bruge mundbind, og hvor der er en stigning i antallet af coronasmittede?

- Det gør vi, fordi Sundhedsstyrelsen nu skriver, at man sagtens kan tage med den kollektive transport. Men når der er trængsel, og det vil der komme, bør man bruge mundbind. Man kan altså sagtens tage toget og have et mundbind med i lommen eller tasken og tage på, hvis man synes, man ikke kan holde afstand, siger Tony Bispeskov og understreger, at særligt sårbare fortsat kan tage toget uden for myldretiden.

Tony Bispeskov. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

- Det her handler om, at vi fortsat udviser samfundsind - og at folk hjælper hinanden og sig selv i den her situation, og det gør man ved at tage mundbindet på. Men det skal selvfølgelig gøres rigtigt, siger Tony Bispeskov.

Metro og bus er uden pladskrav

Men risikerer I ikke, at der kommer en stigning i antallet af smittede nu?

- Vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger ud fra den ekspertise, de har. Det er i forlængelse af deres nyeste anbefalinger, at vi fjerner pladskravet. Og man har jo også kunnet tage bus og metro uden pladskrav. Hvis man ikke kan holde afstand, er mundbind en god løsning.

- Hvis Sundhedsstyrelsen beslutter, at der igen skal gælde nye anbefalinger eller genindføres pladskrav, så følger vi naturligvis det, siger Tony Bispeskov.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at passagerer bruger mundbind, når der er trængsel i den kollektive trafik. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

DSB: Vi lytter til eksperterne

På vores Facebookside skriver folk, at de nu er utrygge ved at rejse med tog, og den samme bekymring har vi fået fra Østfyns Pendlerklub. Hvad siger I til det?

- Der er kunder, der synes, det her vil være en god idé, og kunder, der synes, det ville være bedre, hvis der var færre kunder med i togene. Det forstår jeg udmærket godt. Vores opgave er at lytte til eksperterne, og når Sundhedsstyrelsen siger, at det er fornuftigt at rejse med den kollektive trafik, skal vi ikke gøre os kloge på det.

- Det handler om, at der skal være en mulighed for at at tage med toget - det er der nu med mundbind, og vi vil gøre alt for at informere kunderne i og uden for togene.

Tony Bispeskov understreger, at der løbende siden nedlukningen af landet midt i marts er sket en tilpasning, i takt med at corona har ændret sig i samfundet. Tidligere har sundhedsmyndighederne for eksempel helt frarådet brug af kollektiv trafik.

Personalet skal også bære mundbind ved trængsel

Ville I ønske, at der kom et påbud om mundbind i jeres tog fremfor kun en anbefaling?

- Vi går slet ikke ind i at ønske noget. Det handler om, at Sundhedsstyrelsen sidder med viden og overblik, og derfor læner vi os op ad dem, som vi har gjort i hele det her forløb.

Er man i tvivl om, hvorvidt der er plads i toget, kan man altid spørge personalet, lyder det.

Hvordan har personalet taget imod ophævelsen af pladskravet?

- Personalet er underlagt det samme som kunderne. Det er deres egen vurdering, om de har brug for mundbind. Men det her er også en anbefaling om brug af mundbind til dem, og derfor sørger vi selvfølgelig for, at de får dem til rådighed.

Har I selv undersøgt, om folk bruger mundbind i togene?

- Det er ikke fordi, det er voldsomt mange, siger Tony Bispeskov og fortæller, at man langt fra er oppe på samme passagertal som før corona.

Før sommerferien var niveauet af passagerer på 60 - 70 procent i forhold til normalt. Hvor højt niveauet lander fra på mandag, er svært at sige.

Men kan du ikke se paradokset i, at I åbner for flere passagerer, der må stå tæt sammen, samtidig med at smittetrykket stiger?

- Paradokset ligger i, at Sundhedsstyrelsen ændrer sine anbefalinger undervejs, og når det sker, vil der være nogle, som føler sig utrygge eller uforstående, og jeg har fuld forståelse for, at vi som mennesker oplever forskelligt, om situationer er forenlige med vores tanker. Vi tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsen, og det har vi gjort siden dag et, ligesom man har gjort i den øvrige kollektive trafik, siger Tony Bispeskov.

DSB oplyser, at man ikke er bekendt med folk, der er blevet smittet med covid-19 på togrejser.

Facebook
Twitter