DSB: Studiekort er legitimation nok til Sverigesturen

Efter nytår begynder DSB at kontrollere id på rejsende til Sverige. Men du behøver ikke tage pas med.

Tony Bispeskov, informationschef hos DSB, fortæller, at der ikke er særlige krav til billedlegitimation fra de svenske myndigheder (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Når id-kontrollen i tog fra Danmark til Sverige træder i kraft den 4. januar, så behøver du ikke vende bunden i vejret på dit hjem for at finde dit pas.

Du kan nemlig sagtens nøjes med at vise dit studiekort, dit adgangskort fra arbejdet, eller et hvilket som helst andet kort med navn og billede for at komme med toget til broderlandet mod øst.

Der er ikke stillet særlige krav til legitimationen fra de svenske myndigheder.

Skal forbinde et billede med en person

DSB skal udelukkende kontrollere, om passagererne har billedlegitimation med - ikke tage stilling til hvilken slags, siger informationschef i DSB Tony Bispeskov:

- På nuværende tidspunkt lyder det fra de svenske myndigheder, at billedlegitimation er noget, der forbinder et billede med en person. Det skulle være tilstrækkeligt.

DSB har hyret firmaet Securitas til at udføre kontrollen på stationen i Kastrup Lufthavn.

DSB skal ikke kontrollere gyldighed

Det er ikke DSBs opgave at kontrollere, om id-kortet er gyldigt eller overholder andre formelle krav:

- Vi skal alene kigge på, om id-kortet udpeger den person, der står foran os, så vedkommende kan få tilladelse til at gå ned på perronen og tage toget til Sverige, siger Tony Bispeskov.

Ved kontrollen bliver der taget et billede af passagerernes legitimation, som lægges på en sikker server. På den måde kan DSB dokumentere over for de svenske myndigheder, at id-kontrollen er udført.