Du bliver overvåget med rejsekortet

Rejsekortet kan blive et nyt redskab for politiet, når mistænkte personers færden skal kortlægges.

Hver gang du bipper ind og ud med rejsekortet, bliver tid og sted registreret. Det kan være værdifulde informationer for politiet.

Det er bare et lille plastickort, der skal betale din transport fra A til B. Men rejsekortet kan blive det nye redskab for politiet, hvis de vil overvåge din færden i den kollektive trafik.

- Vi er interesserede i alle oplysninger i forbindelse med en efterforskning. Derfor vil vi bruge oplysninger fra rejsekortet, som vi gør med alle andre slags oplysninger, siger Claus Hilborg, chefpolitiinspektør ved Nordjyllands Politi til Nordjyske.

Skal udleveres når der foreligger en dommerkendelse

Hos Nordjyllands Trafikselskab - og alle andre trafikselskaber, der er med i Rejsekortet - bliver alle dine rejser med rejsekortet registreret, hver gang du tjekker ind og ud. Her skal man videregive både personlige oplysninger og oplysninger om kortejerens færden, hvis politiet har en dommerkendelse.

Og det er helt i tråd med samfundets udvikling, mener Jens Otto Størup, der er administrerende direktør i Nordjyllands Trafikselskab.

- Overvågning er blevet del af det moderne samfund. Rejsekortet er blot endnu en af de ting, der kan spore os, siger han til Nordjyske.

Kan blive et problem

Men at man bare skal acceptere udviklingen, er Peter Lauritsen ikke enig i. Han er lektor i informations- og medievidenskab ved Aarhus Universitet og leder af Forum for Overvågningsstudier.

- Når vi har vores mobiltelefon i lommen, kan vi spores. Når vi bruger dankort eller benzinkort, kan vi spores. Rejsekortet er endnu en ting, hvor vi efterlader elektroniske spor, som andre kan finde. Der er rigtig mange mennesker, der ved ting om os, som de ellers ikke ville vide, og det kan blive et problem, siger Peter Lauritsen.

Han minder om, at en del teknologi bliver indført af en årsag, men ender med at blive brugt til noget andet.

- Husk diskussionen om overvågningskameraer i boligforeninger. De blev indført for at bekæmpe alvorlig kriminalitet, nu bliver de brugt til at overvåge skrald med. Derfor skal man altid være opmærksom på, at når man indfører overvågningsteknologi i dag, så kan den blive brugt til noget andet i morgen.

Facebook
Twitter