Du kan blive kvalt af Botox

Rynkebehandling med Botox kan medføre lammelser af ansigts- og halsmusklerne og dermed øge risikoen for at få maden galt i halsen og ned i lungerne.

Botox-behandling kan medføre lammelser i ansigt og hals og gøre det vanskeligt at synke maden. (© AP Graphics)

Rynkebehandling med Botox - også kaldet giftstoffet botulinumtoksin - kan medføre alvorlige bivirkninger, og derfor advarer Lægemiddelstyrelsen nu mod de populære indsprøjtninger.

Ifølge overlæge Doris Stenver fra Lægemiddelstyrelsen kan man ved behandlingen risikere at lamme de forkerte muskler i ansigt og hals og derved få svært ved at synke.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Postens forbrugersite fpn.dk.

Kan få maden galt i halsen

- Det kan være ganske alvorligt, hvis lægemidlet lammer halsmusklerne og forårsager synkebesvær, for så risikerer man at få maden galt i halsen og ned i lungerne. Risikoen er lille, men alvorlig, siger overlæge Doris Stenver til fpn.dk.

Lægemiddelstyrelsen har herhjemme modtaget ti bivirkningsrapporter, hvor der er mistanke om, at stoffet har ført til muskelsvækkelse og deraf følgende tale- og synkebesvær, fordi giftstoffet har spredt sig til hoved- og halsregionen.

Stigende salg af Botox

Ifølge en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen er salget af Botox steget voldsomt i de senere år. I 2002 blev der solgt 3.517 pakker, mens tallet i fjor var steget til 8.031 stk..

På verdensplan er der registreret over 600 tilfælde af alvorlige bivirkninger, og derfor har EU's bivirkningskomité nu pålagt producenterne at advare læger og klinikker om risikoen.

ExternalContent

Facebook
Twitter