Dukajev kan være ny prototype på terror

Soloterrorister bliver mere og mere udbredte. De er dårligere trænet end tidligere tiders islamistiske terrorister. Men næsten umulige at opdage.

Lors Dukajev kan være et perfekt eksempel på den islamistiske terror anno 2011. Hvis han findes skyldig, er han en typisk solo-terrorist. Altså en terrorist, der opererer på egen hånd.

- Al-Qaeda er meget klart i defensiven. Og derfor har man ikke mulighed for længere at lave de store, veltilrettelagte og dødelige angreb. Den eneste mulighed er at hverve unge ubefæstede sjæle, som er fyldt med had, siger tidligere operativ chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

Og der er klare tegn på, at soloterroristerne bliver fremtidens terrortrussel. PET's Center for Terroranalyse skriver i sin seneste rapport, at soloterrorisme har vundet frem og er et udslag af en bevidst strategi fra Al-Qaeda.

Farlige amatører

Der er mange eksempler på soloterrorisme: For nylig har man set bombemanden fra Times Square, underbuksebomberen og manden bag bomberne i Stockholm.

Fælles for dem alle er, at de ikke har haft held til deres forehavende.

- De er ikke trænede i at lave sprængstoffer, de er ikke trænede i at lave terror. De prøver sig frem med den inspiration, de nu kan finde. Derfor er der en ret stor sandsynlighed for, at de fejler, siger terrorforsker Ann-Sophie Hemmingsen fra DIIS.

Men det betyder ikke, at de er ufarlige, understreger hun. De er nemlig meget vanskelige at opdage.

- Når de ikke kommunikerer med andre og når de ikke færdes i de miljøer, hvor efterretningstjenesterne overvåger, så er de utroligt svære at få øje på. Man kan jo ikke opsnappe noget, en person holder for sig selv. Så på den måde kan terroristerne gå under radaren, siger Ann-Sophie Hemmingsen.

Og Hans Jørgen Bonnichsen giver hende ret.

- De er jo amatører, men de skal kun have heldet med sig en gang. Fælles for dem er jo, at de er kommet utroligt tæt på at udføre deres mission. Det har drejet sig om få dage eller timer. Og det gør dem farlige, siger Bonnichsen.