'Dybt problematisk, at det er Guds eget hus': Partier vil have minister i samråd om kirkens dårlige arbejdsmiljø

Kirkeministeren mener, at løsningen på mobning og chikane skal findes om et bord med folkekirkens parter.

I stor undersøgelse lavet af DR svarer omkring 1.000 kirkeansatte, at de er blevet nedgjort på arbejdet inden for de seneste fem år. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal i et samråd svare på, hvorfor det fortsat står skidt til med det psykiske arbejdsmiljø blandt de omkring 12.000 ansatte i folkekirken.

Det siger Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, efter DR i går kunne fortælle, at folkekirkens arbejdsmiljø er plaget af mobning, chikane og nedgørelse.

- Det er helt relevant at kalde kirkeministeren i samråd og høre, hvad ministeren vil gøre, når problemet er så omfattende. Det kan vi i hvert fald ikke leve med, siger Louise Shack Elholm, som er Venstres kirkeordfører.

DR har foretaget en ny undersøgelse med svar fra omkring 3.000 kirkeansatte. Her fortæller hver tredje, at de er blevet nedgjort på deres arbejde inden for de sidste fem år. Og størstedelen af dem svarer, at de er blevet nedgjort af et medlem af menighedsrådet.

Det Konservative Folkepartis kirkeordfører, Birgitte Bergman, er bekymret over undersøgelsens resultater.

- Det er jeg rigtig ked af at høre. Det er dybt problematisk. Det er Guds eget hus, og det er her, at næstekærligheden skulle blomstre, siger hun.

Eksperter peger på, at det er et problem for arbejdsmiljøet, at de fleste ansatte i folkekirken er ledet af landets godt 1.600 menighedsråd. Medlemmer af menighedsrådene er frivillige, er på valg hver fjerde år, og de har nødvendigvis ikke erfaring med ledelse.

I DRs undersøgelse svarer 39 procent af kirkefunktionærerne, at medlemmer af menighedsrådene ikke har de nødvendige ledelsesmæssige kompetencer. Kirkefunktionærer er en samlet betegnelse for organister, gravere, kordegne og andre kirkeansatte - undtagen præsterne.

Et flertal af Folketingets partier er klar til at se på, om folkekirkens ledelsesstruktur skal laves om, så menighedsrådene eksempelvis får mindre ledelsesansvar.

- Folkekirkens ansatte skal kunne forvente ansættelser med samme tryghed og mulighed for udvikling som på landets øvrige arbejdspladser, skriver SF's kirkeordfører, Karsten Filsø, i et svar til DR.

Enhedslistens medlem af Folketingets kirkeudvalg, Christian Juhl, mener, at biskopperne, Landsforeningen af Menighedsråd og andre af Folkekirkens parter i første omgang skal se på, om de kan komme med en løsning på problemerne med det psykiske arbejdsmiljø.

- Hvis de ikke kan finde ud af det, skal vi nok fra politisk side begynde at sætte nogle retningslinjer op, siger han.

Kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen er tidligere blevet konfronteret med, at der er store problemer med det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken.

Tilbage i december 2021 stillede kirkeordfører Birgitte Bergman (K) spørgsmål til ministeren på baggrund af TV 2 Lorrys dækning af det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken i Storkøbenhavn.

Det fik blandt andet Ane Halsboe-Jørgensen til at gøre en forsøgsordning med et rådgivningstilbud til folkekirkens parter permanent.

Men det var en "lappeløsning", vurderer Kurt Klaudi Klausen. Han er professor i offentlig ledelse ved Syddansk Universitet og følger ledelsen i folkekirken tæt.

- Der kan godt komme en konsulent ud og lave kriseløsning og mediering af modstridende interesser og konflikter. Men når den person forlader stedet igen, så mangler der stadigvæk ledelse, siger han.

Ane Halsboe-Jørgensen (S) har været kirkeminister siden 16. august 2021. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Ane Halsboe-Jørgensen vil i dag ikke svare på, om hun vil ændre på ledelsesstrukturen i folkekirken. Men hun siger i et interview til DR, at hun allerede taler med folkekirkens parter om problemerne med det psykiske arbejdsmiljø. Og det vil hun fortsætte med.

- Jeg oplever, at der nu og her er en erkendelse og vilje til faktisk at gøre noget ved det. Og det er den, vi skal gribe i stedet for at tro, at vi politisk kan lave en snuptagsløsning. Det løser simpelthen ikke problemet i folkekirken.

Men parterne er jo blevet konfronteret med i 20 år, at der er dårligt psykisk arbejdsmiljø i folkekirken, og igen og igen har parterne selv fået lov til at se, om de kunne løse det. Det har de ikke kunnet, og nu viser vores undersøgelse, at det fortsat står slemt til. Er man ikke nødt til at gå til værks med nogle stærkere midler end dialog og opfordring til at finde en løsning?

- Nej, jeg tror netop, at vi er nødt til at sidde omkring et bord og se hinanden i øjnene og tale om, hvordan vi løser det her bedst muligt.

- Det her er et problem, som vi er nødt til at løse i fællesskab. Problemet findes faktisk. Det er ikke enkelte episoder. Når vi ser tal, som dem I har, og når Arbejdstilsynet har tal, der blinker, så er der et grundlæggende problem.

Hvad vil du sige til dem, der siger, at de går på arbejde med ondt i maven, fordi der er så dårligt psykisk arbejdsmiljø i min folkekirke?

- Der vil jeg da 100 procent sige, at du skal ikke gå på arbejde med ondt i maven. Det skal ingen, og det skal vores folkekirkeansatte heller ikke.

Du kan i her læse et uddrag af de mange kommentarer, som ansatte i folkekirken har skrevet i DR's undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken:

Og her kan du dykke ned i nogle af resultaterne i undersøgelsen: