Dyk i karakterer til danske skoleelever: Bliver dårligere til at læse

Danske skoleelevers karakterer i læsning og retskrivning falder, viser de seneste karakterdata fra Undervisningsministeriet.

Det samlede karaktersnit i læsning er faldet næsten en hel karakter fra 2016 til 2018. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Danske skoleelever er blevet dårligere til at læse og stave.

Og det er især læsningen, der volder problemer. Fra et samlet karaktersnit på 6,8 i 2016, røg det i 2017 ned på 6,5. Sidste skoleår landede det så på blot 6,0.

Det viser de seneste karakterdata, som bliver offentliggjort af Undervisningsministeriet i dag skriver altinget.dk.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) kalder udviklingen for 'kritisk':

- Læsning er grundstammen i tilegnelsen af færdigheder og kundskaber. Dykket i karakterne skal huske os politikere på, at hvis vi bliver for optaget af nye projekter og på at rejse politiske monumenter over os selv, så går det væsentligste nogle gange tabt, siger hun til altinget.dk.

Danske Skoleelever: Ikke acceptabelt

Hos Danske Skoleelever mener man, at ansvaret ligger hos politikerne, der ikke har gjort nok, siden folkeskolereformen blev vedtaget i 2013:

- Det er overhovedet ikke acceptabelt i forhold til, hvad vi er blevet lovet. Det nemme argument at smide nu ville være at konkludere, at reformen var en kæmpe stor fejl, og at den lange skoledag har ført det her med sig, lyder det fra Danske Skoleelevers formand, Sarah Gruszow Bærentzen til Altinget.

- Men samtidig er det indlysende, at man blev enig om en stor reform, som man ikke havde vilje til at implementere og finansiere ordentligt, tilføjer hun.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, opfordrer til, at man bruger den viden, man allerede har, til at løse skolernes udfordringer.

- Jeg håber, at man fremover vil bruge vores viden mere seriøst i stedet for at lave lovgivning, som man håber, tror og beder til vil skabe resultater, siger han til Altinget.