Dyr vælger de rene fødevarer

Dyr har en god fornemmelse for, hvad der er godt for dem. Aber i zoo vælger nemlig først de økologiske bananer. Måske vi kan lære af dyrene.

Lemuren her er meget muligt ved at lugte sig frem til, om denne frugt er økologisk og dermed værd at indtage. Forsøg viser, at dyr vælger den rene vare. (© colourbox.com)

Hvis aberne i zoologisk have skal vælge mellem to bananer, så vælger de først den økologiske - og det kan vi mennesker måske lære af.

For selv om økologi har bidt sig godt fast i Danmark sammenlignet med andre lande, så er det kun ganske få danskere - både raske eller syge - der går hundrede procent over til den rene vare. Det skriver Rask Magasinet, der henvender sig til alle indlagte patienter.

De fleste af os ved ellers godt, at økologiske fødevarer indeholder færre dårlige stoffer.

Sunde aber og rotter

Dyrene er på ingen måde i tvivl. Dyreforsøg viser nemlig, at dyr foretrækker økologisk foder, hvis de altså får valgmuligheden. Det gælder både kyllinger, kaniner, rotter og aber.

Dyr tager ikke fejl og spiser ikke noget, der gør dem syge. Alligevel kan dyr godt lære af hinanden og dermed begynde at spise noget, som de ellers ville have været gået uden om. Men stort set altid kun noget, der er godt for dem.

Forsøgene på området styrker med andre ord hypotesen om, at økologisk mad tilsvarende fremmer menneskers helbred.

Radiodoktor glad for økologi

Læge Carsten Vagn-Hansen, der også er kendt som "radiodoktoren" på P4, er ikke i tvivl:

- Jeg mener, at vi i Danmark er nødt til at ofre noget mere på kosten. Kosten skal være økologisk og af ordentlig kvalitet. Det gælder både frugt, grønt og kød, som hvis det ikke er økologisk indeholder forkerte fedtsyrer. Og så smager og dufter økologiske fødevarer jo også meget bedre, siger Carsten Vagn-Hansen til Rask Magasinet.