Dyre vinkøb, receptioner og wellness-ophold på a-kassens regning: Sådan eskalerede skandale

Direktøren er fyret, og nu stopper formanden og flere andre topfolk i Akademikernes A-Kasse.

Michael Valentin var indtil september i år direktør i Danmarks største a-kasse, Akademikernes A-kasse. Den konkrete baggrund for fyringen blev ikke offentliggjort - men siden har en række skandaler fyldt medierne. (Foto: © Peter Clausen)

Opdatering 9. april 2021:

Efter at have behandlet sagen konkluderede Rigsadvokaten og Københavns Politi 10. december 2019, at der ikke var grundlag for at rejse tiltale mod Michael Valentin og alle anklagerne blev frafaldet.

Historier om private fester med vin-smagning og servering betalt af a-kassen. Wellness-ophold til Spanien og vinrejser til flere forskellige kontinenter.

Skandalerne i Akademikernes A-kasse, AKA, har fyldt medierne i flere måneder.

Mandag oplyser AKA i en pressemeddelelse, at både formanden og to næstformænd nu trækker sig fra deres poster.

I september blev den forhenværende direktør Michael Valentin fyret. Dengang kom der ikke nogen egentlig årsag til fyringen frem i offentligheden. Men i kølvandet på fyringen er flere og flere skandaler kommet frem.

Her er et overblik over de mange uheldige historier, der gik forud for, at direktøren blev væltet.

Politianmeldt for vinrejser

A-kassen har brugt mange penge på vin. Michael Valentin har selv sagt til Ekstra Bladet, at han købte vin for cirka 250.000 kr. om året. Ifølge direktøren var der en 'skøn festkultur' og fejringer af flotte resultater, hvor der blev drukket vin.

De store vinindkøb kastede bonus af sig, som kunne bruges til vinrejser. I slutningen af november kunne Ekstra Bladet fortælle, at bestyrelsen i Akademikernes A-kasse havde politianmeldt den forhenværende direktør Michael Valentin for at have modtaget returkommission i form af vinrejser fra a-kassens faste leverandør, Sigurd Müller Vinhandel. Han blev politianmeldt for at have rejst for cirka 40.000 af a-kassens kroner.

Michael Valentin selv fortalte Ekstra Bladet, at de dyre rejser gik til vinområder i Sydafrika, Californien, Chile og Italien. Han erkendte "sjusk", men afviste, at der var foregået noget kriminelt.

AKAs formand, Allan Luplau trækker sig fra posten den 4. januar 2019. (Foto: © Akademikernes A-kasse, Akademikernes A-kasse)

Politianmeldt igen

I starten af december blev Michael Valentin igen politianmeldt af sin arbejdsgiver. Denne gang på grund af private middage, som angiveligt også blev betalt af a-kassen.

I følge Ekstra Bladet, mente AKA, at deres penge blandt andet var brugt på middage med vinsmagning for den tidligere direktørs netværk. Michael Valentin har overfor Ekstra Bladet erkendt, at a-kassen betalte for mad og servering.

- Men det havde ikke skær af private middage, fortalte han til Ekstra Bladet.

Wellness-ophold

Ifølge Ekstra Bladet godkendte bestyrelsesformanden i AKA, Allan Luplau, også en tur på et wellness-ophold i Spanien til den fyrede direktør Michael Valentin.

Opholdet kostede cirka 20.000 kroner og blev ifølge Ekstra Bladets oplysninger betalt af a-kassen - de henviser til et fortroligt dokument fra AKA, som avisen kom i besiddelse af.

– Jeg havde arbejdet 70 timer om ugen i længere tid, så jeg snakkede med bestyrelsesformanden. Jeg fik anbefalet et retreat mod stress, hvor man afleverer sin mobiltelefon, spiser sundt og kigger ud i luften. Det fik jeg accept til af Luplau (formanden i AKA red.), sagde Michael Valentin til Ekstra Bladet.

Akademikernes A-kasse skal have nyt formandskab, efter at formanden og to næstformænd har meddelt, at de fratræder deres poster.

AKA undersøges af advokater

Efter at Michael Valentin blev fyret, blev forholdene i landets største a-kasse med 233.000 medlemmer genstand for to advokatundersøgelser.

AKA har siden fået et revisionsfirma til at undersøge samtlige forhold omkring Michael Valentins økonomiske dispositioner i AKA. Ligesom de igangsatte en ekstern advokatundersøgelse, der skulle afdække de juridiske aspekter af de samme forhold.

- I den over 100 sider lange advokat-undersøgelse lyder konklusionen, at hverken bestyrelsen, formandskabet eller den tilbageværende ledelse kan drages til ansvar for de forhold, som førte til afskedigelsen af den tidligere direktør, oplyser AKA i pressemeddelelsen.

Nu går flere fra ledelsen af

Formand i AKA, Allan Luplau, trækker sig fra posten 4. januar 2019.

Men ændringerne i a-kassens ledelse sker allerede fra dags dato, hvor den konstituerede direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef, Line Verbik Byriel, begge trækker sig, oplyser AKA i en pressemeddelelse.