Dyreeksportører truer minister med injuriesag: Træk grundløse anklager tilbage

Jakob Ellemann-Jensen i krig med brancheforening efter mulige brud på dyrevelfærd under transport.

Brancheforeningen Sammark, der repræsenterer hovedparten af danske dyreeksportører, truer nu Venstres miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, med sagsanlæg hvis ikke han trækker en pressemeddelelse tilbage eller tager afstand til ordlyden. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Stop den ‘præmature og generaliserende udhængning’ af en hel branche.

Træk din pressemeddelelse tilbage eller tag personligt afstand. Ellers forbeholder vi os retten til en erstatnings- eller injuriesag.

Så kontant er beskeden fra brancheorganisationen SamMark, der repræsenterer hovedparten af danske dyreeksportører, til miljø- og fødevareministeren, Jakob Ellemann-Jensen fra partiet Venstre.

- På vegne af Sammark skal jeg derfor anmode ministeren om personligt at sikre, at den offentlige udhængning ophører, herunder at pressemeddelelsens indhold trækkes tilbage. Alternativt om, at De lægger afstand til den, skriver brancheforeningen Sammarks advokat i en skrivelse sendt per email til ministeren torsdag.

Sammarks medlemmer eksporterede sidste år 14,5 millioner levende dyr. Hovedparten af dem grise.

Minister offentliggjorde sag onsdag

Reaktionen fra brancheforeningen kommer, efter miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen onsdag offentliggjorde, at Fødevarestyrelsen ‘omgående’ skal sanktionere dyretransporter, der har forbrudt sig mod EU-lovgivningen for transport af levende dyr ud af Danmark.

Samtidig bad ministeren styrelsen om at redegøre for, hvorfor der ikke er blevet fulgt op på foreløbigt 1.000 transport-logbøger, der indeholder overtrædelser af reglerne. Logbøger der er afleveret til Fødevarestyrelsen efter dyretransporter i årene 2015-17. Der er indsendt mere end 26.000 logbøger til kontrol, som lovgivningen kræver.

Skrammer i professionel hæderlighed

Brancheforeningen kritiserer ministerens håndtering og ordvalg, der for branchen kan få ‘negative konsekvenser for deres konkurrenceevne’. Ministerens kritik angår ifølge skrivelsen medlemmernes ‘mest vitale interesser’ og ‘professionelle hæderlighed’.

Det er særligt oplysningen med ulovlige forhold i foreløbigt 1.000 transporter, der falder Sammark for brystet.

- Det er således helt usandsynligt, at samtlige transporter, som omtales med store ord af Fødevarestyrelsen om at sikre, at der omgående følges op på de sager, ‘hvor der ikke er blevet sanktioneret’, udgør strafbare forhold, skriver advokaten på vegne af dyreeksportørerne.

Sammark: Alle 1.000 er ikke lovbrud

Ifølge Sammarks skrivelse er det langt fra alle uregelmæssigheder i logbøgerne, der udgør strafbare overtrædelser. For eksempel kan længere transporttid skyldes forsinkelser på grund af trafikuheld eller rene papirfejl.

- Upræcise beskyldninger på baggrund af uundersøgte fakta reelt er offentlig udhængning samt at sådanne udtalelser kan sanktioneres såvel med straf- som erstatningsansvar, ligesom de kan imødegås efter straffelovens bestemmelser om injurier, skriver Sammarks advokat, Hans Sønderby Christensen, til ministeren.

Sammarks advokat konkluderer afslutningsvis, at det samlede billede af udtalelser og indhold fra ministeriet og styrelsen ‘udgør en eklatant tilsidesættelse af vor klients medlemmers retsstilling, som kan imødegås som anført’.

- Det er selvfølgelig helt uacceptabelt. Der skal være styr på dyrevelfærden, også når det kommer til transporten. Derfor har jeg bedt om en redegørelse for at finde ud af, hvor det er gået galt, og hvad kan vi gøre for, at det ikke går galt igen, siger miljø- og fødevareministeren, Jakob Ellemann-Jensen.

Facebook
Twitter