Dyrenens Beskyttelse: Minister skal huske mavesår hos svin

Fødevareminister Dan Jørgensen skal huske mavesår hos svin i de fokuspunkter, han har lanceret, fastslår Dyrenes Beskyttelse.

Fødevareminister Dan Jørgensen skal huske mavesår i sine fokuspunkter for den svineplan, der skal laves de næste par måneder. (Foto: DR © DR)

Den nyligt udnævnte fødevareminister Dan Jørgensen (S) præsenterede i weekenden et mål om at lave en handlingsplan for svin, som skal være klar inden for få måneder.

Ministeren nævnte tre forhold i svinelandbruget, som han vil fokusere på - for mange døde svin, afklipning af svinenes haler og kastration uden bedøvelse.

Men der mangler et væsentligt punkt, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Mavesår skal med på listen

Dan Jørgensen nævnte ikke maveforandringer og mavesår hos svin, som plager halvdelen af alle søer og en tredjedel af alle slagtesvin, viser tal fra Videnscenter for Svineproduktion.

- Det er et lige så stort problem som de andre ting. Der er al mulig grund til at tage det med på listen, siger Birgitte Iversen Damm, der er projektleder for svin i Dyrenes Beskyttelse.

- Det skyldes, at dyrene fodres helt unaturligt. De får foder, som er ekstremt findelt og ikke har nogle fibre, og det kan grisemaver ikke tåle, og så får de simpelthen mavesår. Det er endnu et eksempel på, at man sætter økonomien over dyrenes velfærd, siger Birgitte Iversen Damm.

Forgænger lovede handling

Mavesår hos svin har ellers været nævnt af den nuværende regering tidligere. I september sagde den daværende fødevareminister Karen Hækkerup, der ligesom Dan Jørgensen er socialdemokrat, at tallet var for højt.

- Det lyder jo til, at der er nogle svin, der får for få fibre. Derfor vil jeg gerne prioritere forskningen i at udvikle foder, der er godt for grisene, sagde hun dengang.

Dan Jørgensen var onsdag ikke tilgængelig til en kommentar, men han vil forklare udeladelsen af mavesår senere torsdag morgen.

Landbrug og Fødevarer: Det er et dilemma

Hos landbrugets interesseorganisation Landbrug og Fødevarer er mavesår hos svin noget, der er stor fokus på i forvejen. Men det er tilsyneladende svært at få nedbragt tallene, da der ikke er meget viden på området.

- Et af de store problemer er, at man ikke kan diagnosticere mavesår hos svin, før det enten er meget slemt, eller når man slagter svinet og obducerer det. Derfor har vi brug for meget mere forskning, siger Nikolaj Nørgaard, der er direktør i Videnscenter for svineproduktion under Landbrug og Fødevarer.

Han medgiver, at grovfoder har vist sig at føre til færre mavesår. Men der er til gengæld andre ulemper, siger han:

- Groft foder udnyttes dårligere af svinene, derfor laver de mere gylle og dermed kommer der mere miljebelastning per kilo svinekød, vi producerer. Vi bliver jo målt og vejet på miljøhensyn, så det er et dilemma at nedbringe mavesårene uden at belaste miljøet.

Du kan se mere om dansk svineproduktion i DR Dokumentaren 'Det store svinerige'.