Dyrenes Beskyttelse vil forbyde vilde dyr i cirkus

Livet er stressende for dyr i cirkus, og derfor skal vilde dyr væk fra manegerne, mener Dyrenes Beskyttelse.

Dyrenes Beskyttelse vil have alle vilde dyr forbudt i cirkus. I dag er elefanter, søløver og zabraer tilladt i manegen. (© DR)

Cirkusdyr lever under dårlige forhold, og den omskiftelige tilværelse med mange timer i trange transportvogne stresser vilde dyr som elefanter, søløver og zebraer.

Det mener Dyrenes Beskyttelse, som nu kræver et totalforbud mod vilde dyr i cirkus og derfor har sat en underskriftindsamling i gang

- Et omrejsende cirkus kan ikke opfylde de krav, der bør være til hold af vilde dyr i fangenskab. Derfor ønsker vi, at forbuddet skal gælde alle vilde dyr uden undtagelse, siger zoolog i Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen.

Indhegninger og bassiner er for små

Ifølge Dyrenes Beskyttelse bliver der i cirkusverdenen ikke taget nok hensyn til de vilde dyrs naturlige behov. Deres indhegninger og bassiner er for små, og de mange transporter og nye omgivelser stresser dyrene.

I forvejen er der forbud mod at have løver, bjørne og flere andre eksotiske dyr i cirkus, men elefanter, søløver og zebraer er tílladte.

- En elefant trives ikke i en lille transportvogn, og en søløve har brug for mere end en balje vand, siger Michael Carlsen.

Kun 100 kvadratmeter til elefanter

Mens to elefanter i en zoologisk have skal have mindst 200 kvadratmeter at boltre sig på, har to cirkuselefanter kun krav på 100 kvadratmeter.

Og mens to søløver i en zoologisk have skal kunne svømme rundt i mindst 200 kubikmeter vand, må to søløver i cirkus nøjes med blot 50 kubikmeter vand.

Sidst, der blev taget politisk stilling til de vilde cirkusdyr, var i en arbejdsgruppe i 2008.

Tre dyr blev undtaget

Her fik et flertal bestående af blandt andet Cirkusdirektørforeningen, Fødevarestyrelsen og Foreningen af Forlystelsesparker undtaget elefanter, søløver og zebraer fra et forbud mod vilde dyr i cirkusbranchen.

Cirkus Benneweis tager godt imod udspillet fra Dyrenes Beskyttelse. Her tog man afsked med elefanterne for et år siden.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk