Dyrere cigaretter? 'Et skrapt middel, men nok virksomt'

Det skal være markant dyrere at købe en pakke cigaretter i Danmark, mener et flertal i en ny meningsmåling.

Trine Kit Jensen ryger selv og mener, at dyrere cigaretter kunne være med til at få folk til at holde op med at ryge. (Foto: DR Nyheder)

Der er forsøgt med skrækbilleder på cigaretpakker og kendte unge youtubere, der skal få unge til at droppe rygning.

Men der er stadig både unge og voksne, der dagligt eller til fester har en cigaret i munden. Den seneste undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser eksempelvis, at cirka en ud af fem 15-årige ryger dagligt, ugentligt eller sjældent.

Men bør cigaretpriserne sættes op?

Det har flere gange været diskuteret på Christiansborg og blandt befolkningen.

En pakke cigaretter koster cirka 40 kroner i Danmark lidt varierende afhængigt af mærke.

Og nu viser en ny meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder, at 59 procent af danskerne er enten helt eller overvejende enige i, at prisen for cigaretter i Danmark skal hæves til cirka samme niveau som i Norge, hvilket er 90 kroner. 26 procent er enten helt eller overvejende uenige.

Det kræver en politisk beslutning at hæve afgifterne og dermed prisen på en pakke cigaretter, og på Christiansborg er partierne splittede.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) og regeringen er ikke på nuværende tidspunkt klar til at hæve cigaretpriserne til norsk niveau.

- Jeg tror ikke, vi kommer til at se så markant en prisstigning, for det vil give nogle andre problemer. Det vil blandt andet øge grænsehandlen ganske markant. Derfor skal man tænke sig grundigt om, inden man øger tobaksafgifterne så meget, siger Karsten Lauritzen, men fastslår, at meningsmålingen gør indtryk.

Neden for kan du få fire danskeres holdning til, om priserne på cigaretter bør sættes op, og hvilken effekt det ville have, og give din egen mening til kende.

Thomas Kock - ikke ryger

(Foto: DR Nyheder)

- Jeg synes, det er fornuftigt. Det kan forhåbentlig afskrække folk fra at ryge. Det er ikke sundt, og det skader både miljø og omgivelser, så jeg kan ikke se, at det ikke skulle være en god idé, siger han.

Trine Kit Jensen - ryger

(Foto: DR Nyheder)

- Jeg ved ikke, om jeg synes, det er en god idé, men jeg tror, at det kunne være med til at få folk til at holde op med at ryge og lade være med at begynde.

Ville det få dig til at holde op?

- Det kunne det godt. Jeg ville simpelthen ikke at have råd til det. Det er et skrapt middel, men nok virksomt.

Brian Grønbæk Jensen – ikke ryger

(Foto: DR Nyheder)

- På en måde er det en god idé, fordi det nok vil få de unge til at få meget svært ved at begynde med at ryge.

- Men jeg tror, at det er svært at styre folkesundheden og folks vaner på den måde. Jeg tror, der skal nogle andre ting til for at få vendt folks tankegang, så de stopper med at ryge eller aldrig begynder.

Olga Sigthorsdttir – ikke ryger

(Foto: DR Nyheder)

- Jeg tror ikke, at det vil hjælpe. Jeg synes, det er ok at indføre, men jeg tror, at folk vil fortsætte med at dø på grund af dårlig sundhed, fordi de finder andre laster.

- Og jeg tror stadig, at nogle unge vil tænke, at de skal prøve det, selvom det er dyrt. Jeg tror, at man skal forsøge at gøre det kikset at ryge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk