Dyrest at få tømt skraldespanden i hovedstaden

Københavnere betaler mere for at få tømt affaldscontaineren end jyderne. Men det er kun naturligt, mener både KL og brancheforeningen.

Prisen på at få tømt affaldscontaineren er dyrest i Storkøbenhavn. (Foto: Jakob Andresen © DR København)

En bugnende skraldespand i Københavnsområdet er dyrere at få tømt, end hvis den står i Silkeborg eller Skive. Det viser en opgørelse, som Jyllands-Posten har foretaget.

I alt er der 3.117 kroners forskel på den dyreste kommune Albertslund og Silkeborg, der er den billigste i undersøgelsen.

De store kommunale forskelle er der dog en god grund til, lyder det både fra Kommunernes Landsforening (KL) og arbejdsselskabernes brancheforening, Dansk Affaldsforening. Organisationen repræsenterer de 54 fælleskommunale og kommunale arbejdsselskaber.

Forskel på boligmasse

- Der skal simpelthen være forskel på priserne, fordi der både er forskel på service og på selskabernes økonomiske forudsætninger. Alt andet ville være meget underligt, når selskaberne og deres ydelser udelukkende skal dække omkostningerne, og omkostningerne samtidig er meget forskellige, siger direktør i Dansk Affaldsforening Jacob Hartvig Simonsen til avisen.

Konsulent Anders Christiansen fra Kontoret for Teknik og Miljø i KL peger på, at mange forskellige parametre påvirker priserne rundt om i landet.

- Der er store forskelle i både geografi og demografi, som også afspejler sig i boligmassen. Er der fortrinsvis tale om etageblokke, parcelhuse eller sommerhuse? Der kan være kringlede boliger, hvor skraldemanden skal bruge syv forskellige nøgler for at komme ind i en baggård, siger han til Jyllands-Posten.

Behøver ikke køre på genbrugsstation

Han betoner samtidig, at der er forskel på, hvor ofte skraldet bliver hentet, og om pap, flasker og haveaffald også indgår i prisen. Eksempelvis får borgere i Albertslund hentet skraldet en gang om ugen, og indbyggerne behøver ikke selv at køre på genbrugsstationen.

Jyllands-Postens beregning er lavet ud fra, at der er tale om et parcelhus med en 140-liters container, som bliver tømt hver 14. dag.

/ritzau/

Facebook
Twitter