De bliver set som underholdning, men video-trend er 'systematisk dyremishandling'

Selvom det virker som underholdning, risikerer dyr i videoer på sociale medier at udvikle angst, mener dyrlæge.

Der bliver ikke brugt fysisk vold i videoerne mod dyrene. Men det er alligevel dyremishandling, mener World Animal Protection og Hanne Knude Palshof, der er dyrlæge og formand for Den Danske Dyrlægeforening. (© (Grafik) Morten Fogde Christensen)

I en YouTube-video har en person iført sig gorilla-kostume for derefter at løbe mod en hund, så den bliver skræmt væk.

En anden video på de sociale medier viser, hvordan en person har taget maske på og giver en abe et chok, mens en helt tredje type video viser dyr, der bliver klædt på, så de ikke kan stå på benene og i stedet ligger og kæmper for at bevæge sig.

Videoerne, der er ment som underholdning, er blevet et stigende problem på sociale medier - særligt på YouTube og Facebook - hvor folk deler, liker og kommenterer dem.

Det mener dyrevelfærdsorganisationen World Animal Protection, der sammen med andre organisationer har undersøgt fænomenet i en ny rapport.

- Det er en sørgelig og meget grusom tendens, hvor det er videoer med ikke bare dyremishandling, men systematisk dyremishandling, som bliver iscenesat eller opfattet som harmløse drillerier eller narrestreger, siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig i World Animal Protection Danmark, til P1Morgen.

Der er også videoer, hvor mad bliver brugt til at drille dyrene. For eksempel hvor mad bliver placeret uden for rækkevidde for nogle aber i bur, mens deres reaktioner bliver filmet. (Foto: ALEX PLAVEVSKI)

Hun fortæller, at det kan være svært for os brugere at gennemskue, om videoerne er dyremishandling, fordi der ikke er tale om fysisk vold mod dyret, men drillerier der kan fremstå nuttede eller underholdende.

- Det her er opstillede situationer, hvor dyr bliver tvunget til at gennemgå noget ubehageligt for at få reaktioner ud af folk.

- Det er der likes i. Jo mere populært, det er, jo mere tjener de.

Dyrene risikerer at udvikle angst

Der er ingen tvivl om, at der er tale om dyremishandling i videoerne, mener også Hanne Knude Palshof. Hun er dyrlæge og formand for Den Danske Dyrlægeforening.

- Det er direkte ondt, og jeg kan slet ikke se det morsomme i det.

Vi mennesker kan forstå ironi og humor, men det kan dyr ikke, hvilket også betyder, at de bliver skræmte uden at kunne få en forklaring på det.

- Det er psykisk vold, og det findes også for dyr. Specielt hvis man nægter dem mad eller skræmmer dem.

- Psykisk vold er - ligesom med mennesker - noget, der kan sætte sig og give problemer som angst senere.

Medier har et ansvar

Ifølge World Animal Protection gør de sociale medier ikke nok for at fjerne indholdet fra sine platforme.

- Vi har været i løbende kontakt med forskellige sociale medier, hvor vi har opfordret dem til, at de kan gøre det bedre, siger Stephanie Kruuse Klausen.

- Der er mange ting, hvor vi mener, at selvom det ikke er ulovligt, så er det ikke ansvarligt for medier at bringe.

Står det til World Animal Protection Danmark bør de sociale medier lave nogle mere omfattende politikker på området, så det for eksempel ikke bliver tilladt at oploade disse dyrevideoer.

DR har været i kontakt med YouTube, som via kommunikationschef i Google Danmark, Jesper Vangkilde, udtaler følgende:

- YouTube tillader ikke indhold, der er voldeligt eller krænkende over for dyr. Efter en gennemgang af de nævnte kanaler har vi fjernet indhold og lukket to kanaler for at overtræde retningslinjerne for grafisk eller voldeligt indhold.

Vil du selv hjælpe til med at bremse problemet, så husk at anmelde og rapportere videoerne, når du støder på dem på nettet, lyder rådet fra World Animal Protection.