Dyrlæge: Hunde og katte overvaccineres

Hunde og katte kan nøjes med at blive vaccineret som unge. Alligevel indkalder dyrlæger til årlige stik

Det er nok at vaccinere killinger og hundehvalpe - årlige stik er spild af penge, viser international undersøgelse. (© Katja Sønder Tuxen)

Hunde og katte fyldes med unødvendige vacciner. De koster ejerne dyrt og kan i værste fald skade dyrenes eget immunforsvar.

- I Danmark er det en udbredt praksis, at dyrlæger hvert år sender en besked til ejerne om, at nu er det tid til at få kæledyret vaccineret. Men forskning viser, at det er unødvendigt, siger dyrlæge Lise Bang Hansen.

Hun driver klinik i Aarhus og har gennemgået en undersøgelse fra et udvalg under den internationale uvildige komité Wsava (World Small Animal Veterinary Association).

Nok med få tidlige vaccinationer

Den slår fast, at det i løbet af hunde og kattes levetid er tilstrækkeligt med to-tre vaccinationer. Vaccineres de som hvalpe og killinger, og igen, når de fylder et år, er langt de fleste beskyttet resten af deres liv.

- Ifølge Wsava gælder beskyttelsen hele livet for 98 procent af alle hunde og katte. Derfor er det vanvittigt, at vi i Danmark fortsætter med at vaccinere, som vi altid har gjort, siger dyrlægen.

Hun siger, at enkelte hunde risikerer en allergisk reaktion, kort efter de er vaccineret. Men mere bekymrende er det, at langtidsvirkningerne ikke er undersøgt.

- Vi ved for eksempel ikke, hvad det gør ved dyrenes immunforsvar, lyder det.

Mange har allerede ændret praksis

Vaccinerne koster omkring 300-500 kroner per gang og består af en cocktail, som for kattene beskytter mod kattesyge og influenza, mens hundene beskyttes mod parvovirus, hundesyge og smitsom leverbetændelse.

Ifølge veterinærkonsulent i Kattens Værn, dyrlæge Tom Schantz Kristensen, har mange dyrlæger allerede ændret praksis og undlader at vaccinere alle dyr lige ofte.

- Og kan vi nøjes med færre, skal vi da gøre det, siger Tom Schantz Kristensen.

Han henviser til, at der blandt dyrlæger hersker usikkerhed om, hvad der er rigtigt og forkert.

- På den ene side står Wsava, og på den anden producenten af vaccinerne, som anbefaler, at vi vaccinerer hvert år. For at være på den sikre side vælger nogen at følge producenten, siger Kristensen.

/ritzau/

Facebook
Twitter