Dyrt at vande haven en tør sommer

En tør sommer kan blive en meget dyr fornøjelse for haveejere. Det koster nemlig op til 4.800 kroner at vande et stort, nyanlagt bed i haven otte gange på en tør sommer.

Der skal meget vand til, når man vander have. For det er vigtigt at grundvande, så planternes rødder søger nedad og ikke op til jordoverfladen. (© Colourbox)

Har du en stor køkkenhave, mange nye planter eller særligt vandkrævende planter, kan en tør sommer blive en meget dyr fornøjelse.

Det kan nemlig koste helt op imod 4.800 kroner at give dem vand nok, skriver bolius.dk. Ifølge haveeksperter skal du vande med 40 liter pr. kvadratmeter, når du vander, så du fylder jordens reserver op.

Vigtigt ikke at sjatvande

- Det er vigtigt at grundvande, hver gang du vander. Så lærer du plantens rødder at søge dybere ned i jorden. Hvis du sjatvander, søger rødderne op i jordoverfladen, hvor der hurtigt bliver tørt, siger Karna Maj, redaktør på havenyhedsbrevet Havenyt.dk.

Det betyder, at en lille køkkenhave på 25 kvadratmeter skal vandes med 1.000 liter vand pr. gang. Mens en stor køkkenhave på 200 kvadratmeter skal have hele 8.000 liter, hver gang du vander.

Stor prisforskel

Og det er dyrt. Hvis du bor på Stevns vil det for eksempel koste hele 594 kroner at grundvande en køkkenhave på 200 kvadratmeter, mens du slipper med ca. 223 kroner, hvis du bor i Esbjerg. Og hvis det bliver en tør sommer kan haven skulle vandes op til otte gange.

Der er, som det ses, meget stor forskel på, hvad vand koster forskellige steder i landet.

I de billigste kommuner, som for eksempel Holstebro, Esbjerg og Rebild kommune koster en kubikmeter vand - altså 1.000 liter - ca. 28 kr. i 2009 inkl. vandafledningsafgift.

Vandprisen i de dyreste kommuner, Stevns, Lyngby-Taarbæk og Halsnæs, er helt op til ca. 74 kr. for en kubikmeter.

I gennemsnit koster en kubikmeter 46 kr. i 2009.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk