Ebola-sejr, fredsaftale og færre HIV-smittede: Her er 12 positive nyheder fra 2016

2016 har ikke kun været krig, terror og stjerner, som gik bort - der er også mange ting at glæde sig over.

Mange vil måske huske 2016 som et tungt år, hvor borgerkrigen i Syrien indledte sit sjette år, hvor terrorangreb ramte flere steder i verden, i Europa senest i Berlin. Det var også året, hvor vi mistede nogle af de helt store kulturpersonligheder, blandt andet David Bowie, Pricne og popikonet George Michael, som døde juledag.

Men 2016 har ikke været lutter triste nyheder. Også fremskridt og løsninger på konflikter, epidemier og klimaproblemer har præget året.

DR Nyheder har i samarbejde med Verdens Bedste Nyheders chefredaktør, Thomas Ravn-Pedersen, udvalgt 12 positive nyheder fra 2016.

Ebola-epidemi kom under kontrol

Den farlige virussydom Ebola nåede at hærge i to år i Afrika og resten af verden, hvor i alt 28.616 mennesker blev smittet, og 11.310 døde. Men 2016 blev også året, hvor epidemien ved hjælp af en stor international indsats kom under kontrol.

I marts kunne Verdenssundhedsorganisationen WHO fortælle, at epidemien var overvundet. Derudover er en ny vaccine mod Ebola på vej. En vaccine, som WHO håber kan forhindre fremtidige udbrud.

Se en af klinikkerne, hvor man behandlede for Ebola i Guinea i videoen nedenfor

Lande dropper plastikposer

Plastikposer i engangsformat, som er svært nedbrydelige i naturen, er blevet mindre populære. I hvert fald har flere lande enten forbudt dem eller indført afgifter.

For eksempel indførte England i 2015 en afgift på plastikposerne, og siden indførelsen er brugen af dem da også faldet med seks milliarder styk.

Flere imod omskæring af piger

I lande som Eritrea, Somalia og Sudan, hvor kvindelig omskæring er mest udbredt, mener to ud af tre nu, at traditionen skal brydes og omskæring af piger stoppes.

Tal fra Unicef viser desuden også, at det både er mænd og kvinder, som er mod omskæring, og at det i nogle lande er flest mænd.

Lande indskriver klimaaftale i lovgivningen

Også på klimaområdet var der nyheder at glæde sig over i 2016. I hvert fald når det kommer til vigtige aftaler, som skal sikre klimaet i fremtiden.

2016 var nemlig året, hvor den historiske klimaaftale fra Paris 2015 trådte i kraft, da landene i aftalen indskrev dem i deres lovgivning i efteråret.

Læs mere om, hvad aftalen indeholder her.

I klimaaftalens by Paris blev Eiffeltårnet lyst op med grønt og ordene "Paris-aftalen er hjemme" for at fejre, at aftalen trådte i kraft i efteråret. (Foto: Jacky Naegelen © Scanpix)

Bedre beskyttelse af truede dyr

2016 blev også året, hvor beskyttelsen af truede dyrearter var i højsædet.

Her blev en lang række lande nemlig enige om at tildele flere dyrearter den højeste beskyttelsesstatus og styrke kampen mod krybskytteri og illegal handel af truede arter. Det skete i Sydafrika til et topmøde i efteråret, hvor 183 lange deltog.

Du kan læse mere om verdens mest truede dyrearter her.

Orangutangen er en af de allermest truede dyr i verden. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Flere får adgang til aids-medicin

Prisen på livsvigtig aids-medicin er faldet kraftigt siden år 2000. Det betyder, at mange flere har adgang til medicinen, og antallet af smittede, som får den, er fordoblet de sidste fem år.

Thailand er et godt eksempel på et land, hvor det har gjort en stor forskel. Her er antallet af børn, som bliver født med HIV, faldet med 90 procent siden 2003.

Fredsaftale i Colombia efter 50 års borgerkrig

2016 blev også året, hvor Colombias regering indgik en fredsaftale med den største oprørsgruppe, FARC. Selvom aftalen havde modvind det første stykke tid, blev den endeligt vedtaget efter en afstemning i parlamentet i november.

Aftalen indebærer blandt andet, at oprørsbevægelsen skal lægge våbnene i løbet af 180 dage. Man håber, det bliver afslutningen på et halvt århundredes borgerkrig, som har kostet over 200.000 mennesker livet.

Se video nedenfor, hvor Colombias præsident, Juan Manuel Santos, modtager Nobels fredspris for netop at kæmpe for fred i landet

Grøn energi er populært

Vindmøller og solceller blev også mere udbredte i 2016. Verden kan nu producere mere elektricitet fra vind, vand og sol end fra kul.

En udvikling, som betyder, at der i 2015 blev investeret dobbelt så mange penge i grøn energi som i fossile brændstoffer som kul og olie.

Malaria udryddet i tre lande

De gode nyheder på sundhedsfronten fortsætter. I 2016 blev tre lande erklæret fri for Malaria: Argentina, Marokko og Sri Lanka er sluppet helt af med den frygtede tropesygdom.

En læge tester et barn for malaria i Tanzania, maj 2011. (Foto: STAFF © Scanpix)

For eksempel er antallet af malaria-ramte faldet med hele 200.000 på 16 år i Sri Lanka: Nemlig fra 200.000 i år 2000 til 0 tilfælde i 2016. Den første vaccine mod malaria er også på vej, og det forventes, at den vil blive afprøvet i 2018.

Læs mere om udryddelsen af malaria i Afrika her.

Flere kvinder får adgang til prævention

Moderne prævention som hormonspiraler og p-piller kommer ud til flere kvinder i verdens fattigste lande.

På fire år er antallet af kvinder og piger, som bruger prævention, steget med mere end 30 millioner. Det er især i det sydlige Afrika, hvor fremskridtet ses. Her benytter 12 millioner flere kvinder sig nu af prævention sammenlignet med 2012.

Havområder blev fredet

2016 blev også et godt år for sjældne og truede fiskarter.

Flere lande dannede nemlig fælles front og har nu fredet naturen i 40 havområder. Pingvinerne ved sydpolen fik også hjælp, da der blev oprettet fredede områder.

Se nogle af de havområder i Mexico, der blev fredet i år

Lande i Afrika er blevet mindre afhængige af ulandsbistand

En række afrikanske lande som Tanzania, Rwanda og Burundi er blevet bedre til at opkræve skat fra borgerne.

Det gør dem mindre afhængige af hjælp udefra og betyder, at eksempelvis Burundi forventer at kunne dække alle faste offentlige udgifter selv fra udgangen af 2017.

Facebook
Twitter