Efter 23 år i Forsvaret: Jeg savner virkelig respekt for min faglighed

Mads Silberg er en af de forsvarsmedarbejdere, der jagter et job i det civile liv. Han mener, at hverken politikerne eller militærledelsen respekterer Forsvarets medarbejdere.

- Det er ikke for sjov, at der er så mange, som siger op, siger Mads Silberg, der har arbejdet for Forsvaret i 23 år. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

I over 23 år har Mads Silberg været på lønningslisten i Det Danske Forsvar, og han har flere gange været udsendt for Danmark i forskellige krigszoner.

Men det arbejdsliv er efter alt at dømme snart slut. Han er nemlig begyndt at søge job i det civil arbejdsliv, fortæller han.

- Jeg er rent ud sagt ved at være træt af at være ansat i Forsvaret, siger Mads Silberg, der i dag arbejder som kaptajn i Hæren.

Han mener ikke, at politikerne på Christiansborg har nogen som helst forståelse for arbejdsvilkårene i Forsvaret.

- Politikerne er helt vilde med at sende os ud på internationale missioner. Men de har ingen forståelse for, hvad der får os til at være effektive derude, siger han og peger på den omfattende hestekur, Forsvaret har været på i de seneste år.

Politikerne jagter blot anerkendelse

I forbindelse med forsvarsforliget fra 2012 blev det besluttet, at Forsvaret skulle skære 2,7 milliarder kroner af budgettet.

Derudover er der blevet rykket rundt på enhederne i landet, og det er gået ud over medarbejdernes faglighed, siger Mads Silberg.

- Jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, at det eneste, der betyder noget, er, om vi kan få skrabet personale nok sammen til at sende det danske forsvar ud i verden, så vi kan få plantet det danske flag derude og høste udenrigspolitisk anerkendelse. Det er underordnet, om vi er gode eller dårlige soldater, siger han.

- Jeg savner virkelig respekt for vores faglighed, understreger Mads Silberg.

Vi er nedslidte

Mads Silberg er dog langt fra den eneste i Forsvaret, der har planer om at lægge uniformen på hylden.

Ifølge en ny undersøgelse er hver syvende medarbejder blandt de i alt knap 20.000 ansatte i Forsvaret og Forsvarsministeriet utilfreds med sit arbejde.

Samtidig er næsten hver fjerde medarbejder i gang med at søge nyt job uden for Forsvaret.

Ifølge forsvarets øverste chef, Peter Bertram, står det med undersøgelsen klart, at ”medarbejderne generelt oplever, at deres hverdag og virke i Forsvaret er blevet sværere”.

Den udlægning kan Mads Silberg kun bakke op om.

- Der er for få mennesker til at løse opgaverne, så vi løber stærkt for at få det til at hænge sammen. Vores materiel og personel er nedslidt, og det er ofte de samme mennesker, der skal løse opgaverne, siger han.

Stolt af at arbejde for Forsvaret

Mads Silberg mener dog ikke, at den øverste militærledelse gør nok for at bakke op om medarbejderne i Forsvaret.

- Vi har en fuldstændig usynlig og politiseret ledelse, der er ude af trit med personellet. Selvom jeg har været i Forsvaret i 23 år, er der ingen, der lytter til, hvad jeg har lyst til. Jeg føler mig bare som et medarbejdernummer, som man kan rykke rundt på, som man vil, siger han.

Mads Silberg regner med, at han kan finde et job inden for eksempelvis ledelse eller HR. Men han er dog ærgerlig over, at han ikke har lyst til at arbejde for Forsvaret længere.

- Jeg er stolt af at være i Forsvaret. Men politikerne og militærledelsen skal blive bedre til at finde ud af, hvad de vil, og de skal blive bedre til at lytte til os medarbejdere, siger han og fortsætter:

- Det er ikke for sjov, at der er så mange, som siger op, understreger Mads Silberg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk