Efter 36-årigs død: 'Det er trist, men det er heldigvis ikke noget, der sker ofte'

36-årig mand uden kendte sygdomme er afgået ved døden efter smitte med coronavirus.

Den 36-årige havde patientkontakt med patienter, der var indlagt med covid-19. (Foto: © Christian Lindgren, Scanpix)

Det var en tragisk nyhed, fagforeningen FOA tidligere i dag kom ud med: En 36-årig mand, der var ansat som sosu-assistent med patientkontakt til coronasmittede på Bispebjerg Hospital, er afgået ved døden efter at være blevet smittet med coronavirus.

Det har tidligere været fremme, at en 50-årig er død med coronavirus, men der har ikke været meldinger om, at endnu yngre patienter med Covid-19 skulle være afgået ved døden.

At en så ung person alligevel er død af det verdensomspændende virus, kommer dog ikke bag på Lars Østergaard, der er ledende overlæge og professor på afdeling for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

- Det er trist at høre. Men det er samtidig ikke overraskende, at yngre mennesker kan miste livet på grund af det virus, siger han.

Det hører så absolut til sjældenhederne, at unge mennesker dør efter at være blevet smittet med virusset.

Faktisk er det så sjældent, at Statens Serum Institut (SSI) har registreret i alt otte dødsfald i aldersgruppen 0 til 59 år i forbindelse med coronavirus-epidemien i Danmark.

Tallet er så lavt, at de 0- til 59-årige er slået sammen i én separat række i SSI's rapporter af diskretionshensyn.

- Heldigvis er det ikke noget, der sker ofte, men det kan ske, og vi har også set, at yngre mennesker også kan udvikle et alvorligt sygdomsforløb og kan komme på intensiv afdeling og i sidste ende dø, siger Lars Østergaard.

Ingen kendte sygdomme

Den 36-årige mands far, Peter Lynge Sørensen, advarer i BT andre unge om at tro, at de er fredet for alvorlige forløb med coronavirus.

- Jeg synes ikke, hans død skal være forgæves. Folk tulrer rundt og tror, at fordi de er unge og raske, så er de ikke i fare, men det passer ikke. Det kan ramme alle folk, og det er der alt for mange, der ikke forstår, siger han til BT.

Peter Lynge Sørensen fortæller videre til BT, at hans nu afdøde søn var 'overvægtig, men sund, rask og bomstærk'.

Ifølge Lars Østergaard kan man godt gå rundt med underliggende kroniske sygdomme, som man ikke kender til.

- Men mere sandsynligt er det, at man har udviklet en alvorlig infektion med coronavirus uden underliggende sygdom. Det sker heldigvis sjældent, men det sker, siger han.

I det hele taget er dødsfald som følge af luftvejsinfektioner blandt unge mennesker i Danmark ganske lav.

Tallene for dødsfald som følge af influenza og lungebetændelse blandt 0- til 39-årige er så lave, at dødsårsagsregistret ikke registrerer de konkrete tal - det vil sige mindre end fem dødsfald per aldersinterval, der er delt op på fem år. Dødstallene er væsentligt højere for ældre mennesker eller personer med kroniske sygdomme - præcis som med coronavirus.

- Men vi ser også yngre og midaldrende, som kan få et alvorligt forløb. Når forløbet bliver alvorligt, skyldes det, at der kommer problemer med lungerne, siger han og fortsætter:

- Der kommer simpelthen for meget betændelse i lungerne. Sammen med væske i lungerne gør det, at lungerne ikke kan gøre det, de skal - nemlig at få ilt over i blodet. Og det er det, der kan gå galt til sidst.

Alle retningslinjer er blevet fulgt

På Bispebjerg Hospital afviser man ikke, at den 36-årige mand kan være blevet smittet på den afdeling, han arbejdede på.

- Vi ved ikke, om den pågældende er smittet på hospitalet, men der er selvfølgelig en mulighed for det, når den pågældende har arbejdet på en afdeling med covidsmittede, siger Anne Jastrup, direktør på hospitalet.

Hun understreger, at alle retningslinjer er blevet fulgt, og at personalet er så godt beskyttet mod smitte, som det kan lade sig gøre.

- Vores medarbejdere på afdelingerne benytter sig af værnemidler og følger sundhedsmyndighedernes retningslinjer og gør det, der skal til for at sikre god pleje og behandling af patienterne, siger hun.

Hverken tillidsrepræsentanten på afdelingen eller hos fagforeningen FOA har man set grund til at kritisere personalets muligheder for bedst muligt at skærme sig mod smitte.

- Den helt umiddelbare gennemgang af, hvad der kan være sket, og gennemgangen af den pågældende arbejdsplads, viser, at de både har klokkeklare retningslinjer, har værnemidlerne og også følger og bruger dem, siger formand for FOA Mona Striib.

DR har kontaktet Statens Serum Institut for at få be- eller afkræftet, om den 36-årige er den yngste, der er død efter at have fået konstateret coronavirus. SSI er ikke vendt tilbage.