Det er snart 80 år siden, at de italienske neurologer Ugo Cerletti og Lucio Bini, som de første i verden, kunne konstatere, at kramper forårsaget af elektrochokbehandling har en positiv virkning på forskellige psykiske lidelser.
Siden er elektrochok blevet bredt anerkendt som behandlingsform, der gives til patienter med svære depressioner, delirium og manier.
Men ingen ved rent faktisk, hvorfor det virker, og hvad det gør ved hjernen. Det er problematisk, mener landsformanden for Foreningen Sind, Knud Kristensen.
- Det er et problem at bruge en metode, som vi ved virker, men som vi ikke ved, hvorfor virker. Hvorfor oplever nogen bivirkninger, når andre ikke gør det? Vi aner det ikke, siger han til DR Nyheder.
Hukommelsestab som bivirkning
Flere patienter oplever bivirkninger i form af hukommelsestab efter endt elektrochokbehandling.
Det har dog aldrig kunnet påvises, at elektrochok skader hjernen. Men det er altså heller ikke undersøgt, hvad der gør, at nogen oplever hukommelsestab, mens andre ikke gør.
- Vi så gerne, at der blev sat flere midler af til at finde ud af, hvorfor elektrochokbehandling virker, hvad det gør ved hjernen, og hvad der gør, at man får bivirkninger, siger Knud Kristensen til DR Nyheder.
Elektrochokbehandling foregår ved, at man bedøver patienten og derefter stimulerer med strøm således, at man kommer til at krampe.
Se mere om elektrochok i aften i 21 søndag på DR1. Efter indslaget kan du stille her på dr.dk spørgsmål om behandlingsformen til DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling.