Efter år med lægemangel vælger unge læger nu Thy: 'Her er bare mere storslået'

Trods lægemangel og hospitalsskandale slår flere yngre læger sig nu ned i Thisted.

Kristian Nilsson Vistisen skuer ud over den grønne, bakkede klithede, der strækker sig, så langt øjet rækker.

- Her er bare mere storslået, siger han, imens Vesterhavets rasen, og den hårde blæst kæmper for at overdøve ham.

Til daglig er Kristian Nilsson Vistisen såkaldt KBU-læge på sygehuset i Thisted. Det vil sige, at han er i gang med den første praktiske del af sin uddannelse efter universitetet.

Da han skulle vælge, hvor i landet han ville søge sin kliniske basisuddannelse - i daglig tale KBU - var hans første prioritet sygehuset i Thisted.

Sådan er han langt fra den eneste yngre læge, der har det.

Efter flere år, hvor thyboerne ligesom mange andre yderområder har kæmpet med at lokke læger til området, er det nordvestlige hjørne af Danmark nu blevet populært, når landets unge medicinere søger KBU-stillinger.

Og hvad endnu vigtigere er; Det ser ud til, at flere af de yngre læger bliver i Thy efter den et-årige kliniske basisuddannelse.

I hvert fald har 11 yngre læger nu givet hinanden håndslag på, at de vil slå sig ned i området som praktiserende læger.

En nyhed, der vækker begejstring i det nordvestjyske, som er ramt af lægemangel.

Kristian Vistisen Nelson på tur i Nationalpark Thy med sin søn Erik.

Ramt af skandale

Skruer vi tiden fem år tilbage var virkeligheden dog en anden.

I 2015 blev sygehuset i Thisted kendt for en skandale, hvor en udenlandsk læge i flere år foretog operationer, selv om hospitalet var advaret om, at hans faglige kvalifikationer ikke var i orden.

Samtidig prægede historier om lægemangel fortællingen om området.

Faktisk var det lille sygehus i Thisted decideret lukningstruet.

Men en kombination af naturoplevelser og et fokus på at skabe et trygt fagligt miljø, lokker nu de unge læger til.

Det oplever Jens Juul, der er uddannelsesansvarlig overlæge på Thisted Sygehus.

Han fortæller, at han gang på gang har set nyuddannede blive overvældet over de opgaver, der venter dem, når de skifter lærebøgerne ud med rigtige patienter.

Derfor har sygehuset arbejdet på at skabe et arbejdsmiljø, hvor KBU-lægerne hurtigt bliver en del af det faglige fællesskab med de erfarne læger, fortæller Jens Juul.

- I min egen tid som yngre læge, husker jeg, hvordan jeg sad længst væk fra konferencebordet og ikke åbnede munden, medmindre det var absolut nødvendigt. Sådan er det ikke hos os, man deltager på lige fod i konferencer og er med til at træffe kliniske beslutninger, siger overlægen.

Fordele ved et 'landsbyhospital'

Kristian Nilsson Vistisen lægger ikke skjul på, at det primært var klithederne, Vesterhavet og thyboernes 'jordbundne mentalitet', hvor man tager sig tid til at sludre med naboen, der lokkede hans kæreste og ham nordvest på.

Men han ser også positive sider ved at være ansat på det, han kalder 'et landsbyhospital.'

- Uddannelsesmæssigt er der nogle fordele ved, at hospitalet ikke er så stort. Det giver en tryghed, at du kommer til at kende folk med forskellige funktioner og fra forskellige afdelinger, siger han.

Fra forsker til familielæge

Men en ting er, at de yngre læger søger deres første uddannelsesstilling i Thisted.

En KBU-stilling varer kun et år, og hvis Thisted skal udfordringen med at rekruttere læger til livs, har de brug for, at de unge læger slår sig ned i området efterfølgende.

Særligt praktiserende læger er der behov for.

Og faktisk ser det ud til, at flere yngre læger bliver i det nordvestjyske efter KBU'en, tager en speciallægeuddannelse i almen medicin og slår sig ned som praktiserende læger.

Ét af eksemplerne på tendensen er Klaus Wilbrandt Kjær.

I dag viser han rundt på det, der engang var en skole i landsbyen Hundborg 14 kilometer vest for Thisted Centrum.

Lige nu minder den gamle landsbyskole mest af alt om et uoverskueligt renoveringsprojekt.

Dørene mangler ind til samtlige lokaler, og ledningerne stritter ud af stikkontakterne, men fra december skulle de gamle klasselokaler gerne være omdannet til venteværelser og konsultationsrum.

Her åbner Klaus Wilbrandt Kjær og hans kollega Antonio Tivalotti nemlig deres egen lægepraksis.

Klaus Wilbrandt Kjær har tidligere forsket i genetik på Københavns Universitet, men nu har han slået sig ned som praktiserende læge i landsbyen Hundborg.

I mange år forskede Klaus Wilbrandt Kjær ellers i genetik på Københavns Universitet, men han nåede til et punkt, hvor han hellere ville bruge sin medicinuddannelse på at have med mennesker at gøre.

Derfor besluttede han sig for at blive praktiserende læge. Han søgte en uddannelsesstilling i Thisted.

Det betød, at hans hustru og han rykkede de over 400 kilometer, der er fra Birkerød i Nordsjælland til Thy i Nordvestjylland.

Den beslutning har parret ikke fortrudt.

- Her kan man have en tilværelse med en lidt lavere grundpuls. Du kan have et rigt fritidsliv, hvad enten du er til surfing eller vandreture, og så er der det gode kollegiale fællesskab blandt lægerne i Thisted, siger han.

Faktisk er Klaus Wilbrandt Kjær medlem af en gruppe på 11 læger, der enten er i gang med eller lige har afsluttet deres speciallægeuddannelse som praktiserende læger.

Fælles for lægerne er, at de ønsker at blive i det nordvestlige Danmark.

Hør Klaus Wilbrandt Kjær fortælle om gruppen.

Region Nordjylland glæder sig over, at der er 11 praktiserende læger på vej.

Regionen har været nødt til at oprette cirka seks såkaldte udbuds- og regionsklinikker i området omkring Thy og Mors. Her er det et privat firma eller regionen selv, der ejer og driver lægeklinikkerne.

Regionen foretrækker dog det, vi kender som den traditionelle familielæge, hvor en praktiserende læge selv ejer og driver lægepraksisserne.

Det fortæller Ulla Astman, regionsrådsformand i Region Nordjylland (S).

- Vi vil allerhelst have dem besat med en 'rigtig' læge og på almindelige vilkår, så det tegner postitivt. Nu er kunsten at holde fast, siger hun og tilføjer, at hvis den nuværende udvikling fortsætter, håber hun, at udbuds- og regionsklinikkerne vil være fortid om fem til ti år.

Karrieren er ikke alt

Efter nogle minutter på en klittop med udsigt udover Nationalpark Thy er Kristian Nilsson Vistisen ved at bugsere klapvognen med sin lille søn Erik ned.

Ikke verdens letteste opgave i det ujævne terræn.

Kristian Nilsson Vistisen og hans kæreste ønsker, at Erik skal vokse op med de store vidder som legeplads.

Derfor planlægger lægen med det halvlange hår at blive i området, når han er færdig i sin KBU-stilling.

- Jeg kan ikke se, hvad der skulle lokke mig herfra. Jeg har besluttet, at det er i Thy, jeg gerne vil stille træskoene, siger han.

Men beslutningen har konsekvenser på karrierefronten.

Hvis du ikke er villig til at pendle mange timer på landevejen, er der som læge bosat i Thy ikke de samme muligheder for at forske eller at vælge mellem et stort udvalg af speciallægeuddannelser, som hvis du bor tæt på et universitetshospital, fortæller han.

- Skulle jeg vælge alene ud fra, hvad jeg gerne vil være, ville det være meget svært at bo her, siger han og tilføjer:

- Men det er et valg, man må tage. Jeg ved, at summen af det, jeg kan få her, gør mig glad.

Hør Kristian Nilsson Vistisen fortælle, hvorfor Thy vandt over en større vifte af karrieremuligheder.

Lægemangel i Thisted

  • Der er 25 såkaldte aktive lægekapaciteter i Thisted Kommune og yderligere én læge er klar til at modtage patienter senere på året. I Region Nordjylland er praktiserende læger, der driver praksis i henhold til overenskomsten førstevalget. Det vil sige, at regionen foretrækker, at lægen selv ejer og driver sin lægepraksis.

  • For år tilbage var det dog ikke muligt at besætte lægekapaciteterne på denne måde. Derfor oprettede regionen såkaldte udbuds- og regionsklinikker. Her driver et privat firma eller regionen selv klinikkerne og ansætter læger til at arbejde i dem. Det kan for eksempel være pensionerede læger, der gerne vil arbejde to dage om ugen.

  • Lige nu er i alt 6 af de 25 aktive lægekapaciteter i Thisted Kommune drevet som udbuds- eller regionsklinik. Regionen har dog oplevet interesse fra praktiserende læger, som ønsker at overtage flere af de udbuds- og regionsklinikker, som er fordelt i hele regionen.

  • Kilde: Region Nordjylland

Facebook
Twitter