Alt for mange hurtigtest af dårlig kvalitet bliver godkendt til det danske marked.
Det er en af konklusionerne i en ny dansk undersøgelse af 46 såkaldte antigen-test, som viser, at de dårligste test kun fangede 2,5 ud af 100 smittede med covid-19, mens den bedste test fangede cirka 94 procent.
Det er et stort problem, at kvaliteten af de test, der kan fås i blandt andet detailhandlen, ikke er til at stole på.
Det mener forskeren bag studiet, Uffe Vest Schneider, som har indsamlet data om test på det danske marked siden sommeren 2020.
- Jeg så gerne, at vi havde en slags positivliste på eksempelvis syv test, og at det er dem, vi anbefaler, at private går ud og køber, og dem som vi forhandler i detailhandlen, siger han.
Forbrugere er på 'herrens mark'
Direktør for Forbrugerrådet Tænk Mads Reinholdt mener også, at den manglende kontrol af kvaliteten af hurtigtest sætter forbrugerne i en svær position.
- De er på herrens mark. Det er et kæmpe problem, at vi har producenter, som sender noget på gaden, som ikke er godt nok, og som forbrugerne ikke kan stole på.
Han opfordrer producenterne til at tage ansvar for, at det, de sender på gaden, rent faktisk fungerer efter hensigten.
For selvom test på det danske marked er CE-mærkede, er det ikke nogen garanti for deres kvalitet.
Og så mener Mads Reinholdt, at der er behov for regulering og markedsovervågning på området.
- Vi skal sikre, at de produkter, der ikke er gode nok, bliver fjernet fra markedet, siger han.
Han ser også gerne en positivliste, der orienterer forbrugere og indkøbere om, hvilke test, der virker bedst.
'Vi bruger millioner på de test'
På Christiansborg er resultaterne af den nye undersøgelse også noget, der vækker bekymring og undren.
Og idéen om en form for positivliste er bestemt et skridt på vejen, mener sundhedsordførere fra både Dansk Folkeparti og Enhedslisten.
Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, foreslår, at man skrotter alle test med under 50 procents følsomhed. Samtidig bør der laves en liste over de test, myndighederne anbefaler, og som giver de mest sikre resultater.
- Der er så mange hjemmetest nu, så der skal sættes nogle grænser. Hvis de ikke virker, skal de jo ikke være der.
- Nu er der kommet den her opgørelse over hvilke test, der er bedre end andre, og så kan man jo håbe, at forbrugerne kan guides efter de test, der har den bedste effekt, siger hun.
Liselott Blixt mener, at man fra myndighedernes og politisk side burde have forholdt sig til testenes kvalitet noget før.
Og så opfordrer hun sundhedsminister Magnus Heunicke til handling.
- Det her kan være penge ud af vinduet. Vi bruger millioner på de her test, blandt andet til skoler, så selvfølgelig skal vi da vide, hvordan de virker, siger hun.
Hendes folketingskollega Peder Hvelplund, der er sundhedsordfører for Enhedslisten, mener også, at en positivliste med anbefalinger af hurtigtest vil være gavnlig.
- Det er helt afgørende, at hvis man får en test, skal man også kunne stole på resultatet, siger han.
Han håber, at der kan blive etableret et mere gennemsigtigt marked for forbrugerne.
- Det er afgørende, at vi får en national kontrol af det, så det ikke er op til markedet, og så det ikke er forbrugerne, der bliver ladt i stikken. Vi skal sikre, at vi får et kvalitetssikringscenter, som løbende kan validere forskelligt patientnært analyseudstyr som for eksempel kviktest, mener Peder Hvelplund.
Det har ved artiklens udgivelse ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsminister Magnus Heunicke.