Tinglysningsretten i Hobro lukker nu et hul i det digitale tinglysningssystem, der gjorde det muligt at finde CPR-numre på alle danske borgere.
Det sker, efter at DR Nyheder de seneste dage har kunnet fortælle, hvordan aktivist og tidligere betjent Lars Kragh Andersen havde offentliggjort statsminister Helle Thorning-Schmidts og forsvarsminister Nicolai Wammens CPR-numre på internettet.
Han havde brugt det digitale tinglysningssystem på tinglysning.dk til at finde CPR-numrene, bekræfter han overfor DR Nyheder. For hvert CPR-nummer er der et par hundrede mulige kombinationer, og aktivisten har med hjælp fra andre prøvet sig frem, til systemet bekræftede den rigtige kombination.
- Det er rigtigt, at hvis man er så kreativ, så kan man få bekræftet et CPR-nummer, siger retspræsident Søren Sørup Hansen fra tinglysningsretten til DR Nyheder.
Lukket klokken 16
Efter flere henvendelser fra DR Nyheder henover weekenden valgte Tinglysningsretten mandag ved 16-tiden at lukke systemet og fjerne muligheden for at gætte sig frem til et CPR-nummer.
Samtidig beklager retspræsident Søren Sørup Hansen, at det ikke er blevet opdaget før.
- Det er der ikke nogen, der har opdaget. Og det er i øvrigt dybt beklageligt. Der er ikke nogen, der har fortalt det, før I sendte os det her, siger Søren Sørup Hansen.
Lars Kragh Andersen erkender, at han formentlig havde brudt loven ved at lægge CPR-nummeret på nettet, men at det var sket med fuldt overlæg.
- Det er jo essensen ved civil ulydighed, at man godt kan risikere at få en eller anden straf for at sætte fokus på nogle ting, sagde han til DR Nyheder fredag.
Det er økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der er politisk ansvarlig for CPR-systemet. På baggrund af offentliggørelsen af CPR-numre på både folketingspolitikere og ministre, har DR Nyheder siden lørdag forsøgt at få en kommentar. Det har indtil videre ikke været muligt.