Efter afsløring om sexkrænkende læger: Regioner lover bedring

Region Midtjylland og Region Syddanmark ansatte læger med seksuelle overgreb på cv’et. De ringede nemlig ikke til den seneste arbejdsgiver, der kendte til lægernes overgreb.

P1 Dokumentar har kendskab til to læger, der er dømt for at krænke kvinder seksuelt, men alligevel har kunnet få nyt job som læge. (Foto: Wodicka © ColourBox)

Efter P1 Dokumentars afsløring af, at sexkrænkende læger har frit spil til at begå nye overgreb, har politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed meldt ud, at det ikke skal kunne gentage sig i fremtiden.

Nu lover to af landets regioner også bedring i sager om sexkrænkende læger.

- Når jeg nu har gennemgået sagen og fulgt den seneste udvikling, så vil vi fremover nok gøre tingene anderledes, siger vicedirektør i Region Midtjylland, Kjeld Martinussen, til P1 Dokumentar.

Han henviser til sagen om en ørelæge, der i 2013 fik nyt job som privatpraktiserende ørelæge i Region Midtjylland.

Fik intet at vide om fængselsdom

Regionen havde selv slået jobbet op, men ringede ikke til lægens tidligere arbejdsgiver – Esbjerg Sygehus – for at indhente en reference på lægen.

Var det sket, var regionen formentligt blevet klar over, at lægen havde været involveret i et overgreb på en patient, som førte til en dom med fængselsstraf i 2010.

Kjeld Martinussen understreger, at regionen stoler på Sundhedsstyrelsens autorisationsregister, men erkender, at regionen også selv har et ansvar for at sikre sig, at de læger, der arbejder for regionen, ikke er til fare for patienterne.

- Derfor vil vi nok fremover, når vi kommer i en lignende situation, med accept fra lægen, indhente reference fra den tidligere arbejdsgiver, siger Kjeld Martinussen.

Aabenraa Sygehus ringede ikke til seneste arbejdsgiver

Da en læge med afghansk baggrund begyndte på akutafdelingen på Aabenraa Sygehus i 2012, ringede sygehuset til en gammel arbejdsgiver, selvom lægen i mellemtiden havde arbejdet i to privatpraktiserende lægehuse.

Men hvis Aabenraa Sygehus havde ringet til den seneste arbejdsgiver, var sygehusledelsen formentlig blevet klar over, at lægen var fritstillet på grund af tre overgreb på en kvindelig patient.

- Hvis vi havde fået det vide, så havde vi jo haft en helt anden holdning til hans ansættelse, det er der ikke nogen tvivl om, erkender lægelig direktør på Aabenraa sygehus Søren Aggestrup.

Søren Aggestrup siger, at regionen fremover også vil ringe til den seneste arbejdsgiver, når regionen indhenter referencer i forbindelse med ansættelse af sundhedspersonale.

- Det tror jeg godt, du kan regne med, vi vil. Vi lærer også af denne her sag, siger Søren Aggestrup.

Lægen, der var ansat på Aabenraa Sygehus, blev for nyligt dømt skyldig i tre overgreb på den kvindelige patient fra Vamdrup, og Vestre Landsret fratog også lægens autorisation på ubestemt tid. Lægen afviser at have begået overgrebene.

Det er ikke lykkedes at komme i kontakt med ørelægen, der fik frataget sin autorisation i 2014.

Facebook
Twitter