Efter afsløringer: Hjælp på vej til ofre for NemID-svindel

Regeringen vil hjælpe ofre for identitetstyveri.

Hans Henrik, Mathilde, Bjarne og Sigrid er nogle af de ofre, der har fortalt om deres oplevelse med NemID-svindel.

De har fået tømt deres bankkonti helt eller delvist, der er købt varer og optaget lån i deres navne, og flere af dem er blevet truet med fogedretten.

DR har siden sidste sommer fortalt om en lang række ofre for NemID-svindel. Nu er der politisk hjælp på vej til ofre for identitetstyveri.

- Vi har set bekymrende eksempler på, hvordan mennesker kan komme i klemme. Og der er vi simpelthen ikke gode nok til at hjælpe mennesker, der bliver udsat for identitetstyveri, siger Finansminister Nicolai Wammen (S) til DR.

Bedre retssikring af ofre

Regeringen vil blandt andet lave en hotline, der skal have åbent alle årets dage, hvor ofrene kan få hjælp.

- De fleste mennesker ved jo ikke, hvad man skal gøre. Og der er der altså brug for, at vi som samfund går ind og hjælper og kan guide i forhold til politi og bank, og hvad der ellers måtte være brug for, siger finansministeren.

Regeringen vil også sikre, at ofrene ikke ender med at stå med regningen, hvis de bliver svindlet uden at have handlet uagtsomt.

- Man må ikke komme i klemme økonomisk, hvis man uden skyld bliver udsat for identitetstyveri, siger Nicolai Wammen, der var indkaldt til samråd om NemID-svindel i dag.

Bjarne blev udsat for NemID-svindel efter en tur på biblioteket.

Brugte 4,5 måned på at rydde op

Sigrid, der var udsat for omfattende NemID-svindel sidste år, efter hun havde brugt sit NemID på biblioteket, glæder sig over tiltagene.

- Det er meget, meget kærkomment. Jeg ønsker virkelig, at andre ikke skal stå i det, jeg stod i, siger Sigrid, der ikke ønsker sit efternavn frem på grund af frygt for ny svindel.

Svindlerne fik fat på hendes bruger-id og kode til NemID ved hjælp af overvågningsudstyr på en bibliotekscomputer, som Sigrid havde brugt. Med de oplysninger kunne svindlerne følge med i, hvornår der kom et nyt nøglekort til Sigrids postkasse, som de kunne stjæle.

Sigrid ville ønske, at der havde været hjælp at hente, da svindlerne havde overført penge fra hendes konto og købt varer og optaget lån i hendes navn.

- Det ville have betydet, at jeg ikke skulle bruge al min fritid i 4,5 måned på at rydde op, og det ville betyde, at jeg ikke hele tiden skulle være bange for, hvad der nu kom i min postkasse, siger Sigrid.

SF: Kæmpe fremskridt

SF har talt for bedre beskyttelse af ofre for identitetstyveri, og derfor vækker dagens udmelding begejstring hos partiet.

- Nu begynder man for første gang at anerkende, at man faktisk kan være offer for NemID-svindel. Det er et kæmpe fremskridt for ofrene. Man skal bare ikke stå alene i den situation, hvor der er svindlet i ens navn, siger Karina Lorentzen, der er retsordfører for SF.

Kræver svar af minister

Også Venstre og Dansk Folkeparti bakker op om regeringens planer for at hjælpe fremtidige ofre for identitetstyveri.

Men de to partier vil samtidig have finansministeren til at forholde sig til myndighedernes håndtering af de offentlige it-systemer, der er blevet svindlet.

- Det er en skandalesag, og der er ikke nogen, der vil tage ansvaret for det, og det kan ikke være rigtigt, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

DR afslørede i starten af februar, at NemKonto-systemet er blevet misbrugt til svindel siden 2016, og at Digitaliseringsstyrelsen er blevet advaret om svindlen talrige gange uden at ændre NemKonto-systemet, så svindlen kan forhindres.

- Jeg har haft det her hængende over mit hoved i 13 måneder, og det er hårdt. Det er så fantastisk, at der nu sker noget, siger Hans Henrik, der har været udsat for svindel med både hans NemID og NemKonto.

Det er også kommet frem, at Digitaliseringsstyrelsen flere gange har fravalgt de sikreste løsninger, når styrelsen har ændret NemID-systemet for at dæmme op for keylogger-svindlen.

Digitaliseringsstyrelsen har afvist kritikken, men både Venstre og Dansk Folkeparti kræver svar fra Finansministeren, der er den øverste ansvarlige for Digitaliseringsstyrelsen.

- I den situation har man altså en pligt til at handle, og der må jeg altså bede om en nærmere forklaring fra ministeren, siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.

Nicolai Wammen oplyste på samrådet, at han vil bede Digitaliseringsstyrelsen om en redegørelse for styrelsens håndtering af svindlen, og at han derefter vil afgøre om forløbet skal have konsekvenser.

Overvågningsudstyr på biblioteker

DR har tidligere afdækket, hvordan svindlere har installeret ulovligt overvågningsudstyr på offentlige computere på en lang række biblioteker over hele landet og på den måde stjålet NemID-oplysninger fra intetanende borgere.

To terrordømte brødre blev i 2019 dømt for netop den type NemID-svindel, og DR har afsløret, at den ene af brødrene også er sigtet i en endnu større sag om samme type NemID-svindel.

Broren er en af 11 personer, der sidste år blev fængslet og sigtet for millionsvindel. I sidste uge tilstod to af de 11, og de blev idømt fængselsstraffe på henholdsvis 2,5 og 3 år.

De resterende ni sigtede - herunder den terrordømte bror - forventes at blive tiltalt i den nærmeste fremtid.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk