Efter afsonet fængselsdom: Boghandleren fra Brønshøj skal blive i fængsel

Sam Mansour er to gange dømt for at opfordre til terror og har mistet sit statsborgerskab.

Boghandleren fra Brønshøj er nu varetægtsfængslet, oplyser hans advokat. (Foto: © Rune Feldt, Scanpix)

Han er to gange dømt for at opfordre til terror, han har samlet siddet syv og et halvt år i fængsel, han har mistet sit danske statsborgerskab og er blevet udvist for bestandigt.

Sam Mansour, der er kendt under tilnavnet Boghandleren fra Brønshøj, har et lang generalieblad, men nu har han udstået den straf, som Højesteret stadfæstede tilbage i 2014. En fri mand bliver han dog ikke.

I og med at han også har fået frataget sit danske statsborgerskab og er blevet udvist for bestandigt, kan han ikke gå rundt som en fri mand i Danmark.

Han skal så vidt muligt udvises til sit hjemland, Marokko. Det kan dog først ske, når der foreligger en hjemsendelsesaftale med den marokkanske stat, men sådan en er tilsyneladende ikke blevet forhandlet på plads endnu af Integrations- og Udlændingeministeriet.

Derfor er 57-årige Sam Mansour nu varetægtsfængslet, mens han venter på, hvad der nu skal ske.

Det fortæller hans advokat, Eigil Strand, til Jyllands-Posten.

Kontakt til radikale islamister

Sam Mansour er efterhånden blevet en kendt skikkelse i Danmark efter sine mange sager i politiets søgelys.

Efter at være kommet til Danmark i 1983 og have fået statsborgerskab fem år senere blev han for første gang anholdt i 1995, hvor politiet mistænkte ham for at planlægge et angreb mod FN-topmødet i København. Alle sigtelser blev dog frafaldet.

Siden dengang har Sam Mansour flere gange været i offentlighedens søgelys for at dele synspunkter med og have forbindelser til radikale islamister. Han hyldede blandt andet Osama Bin Laden efter terrorangrebet på World Trade Center 11. september 2001.

Han skulle desuden have haft kontakt med Ayman al-Zawahiri, der tog over for Osama Bin Laden som leder af al-Qaeda.

Han skulle også have haft kontakt med Omar Abdel-Rahman, der afsoner 240 års fængsel for terror i USA, og så skulle Mansour have fungeret som en slags pr-mand for egypteren Talat Fouad, der blev dødsdømt i hjemlandet for at have medvirket til drabet på præsident Sadat.

Dømt to gange

Sam Mansour, der tidligere hed Said Mansour, fik i starten af 00'erne tilnavnet 'Boghandleren fra Brønshøj', efter han var kommet i politiets søgelys for at opildne til terror via sit islamiske forlag Al Nur Islamic Information.

Sagen førte i 2007 til, at Sam Mansour blev idømt tre og et halvt års fængsel. Politiet havde på hans ejendom fundet materiale, der hyldede mændene bag terrorangrebet på World Trade Center - materiale, der af dommeren blev vurderet til at skulle hverve folk til at begå terrorangreb.

I 2014 blev han så igen dømt for opildne til terror, denne gang på Facebook. Han fik fire års fængsel, blev frataget sit statsborgerskab og udvist for bestandigt.

Dommen på fire år har Sam Mansour nu afsonet. Derfor skal der nu udarbejdes en hjemsendelsesaftale, mens udlændingemyndighederne samtidig skal afgøre, om det er sikkert at udsende Sam Mansour til Marokko.

Hvis ikke det kan lade sig gøre, må han blive i Danmark på tålt ophold. Regeringen har dog den klare ambition, at Mansour skal udvises, og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har derfor haft samtaler med den marokkanske justitsminister.

Det vil i så fald være første gang, at Danmark udleverer en person til en såkaldt torturstat.