Efter andet coronatilfælde i Grønland: Nuuk lukker helt ned og flytrafik stopper

Alle flyafgange til og fra Grønland er indstillet fra på fredag.

Alle flyvninger til og fra Grønland bliver indstillet på fredag. (Foto: © Slim ALLAGUI, Scanpix)

Grønlands hovedstad, Nuuk, er lukket ned, efter at der er konstateret to tilfælde af coronasmitte i byen.

- Nuuk lukker ned klokken 16, lød det fra formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen på et pressemøde tidligere i dag.

Det betyder, at alle butikker, diskoteker, barer, idrætsfaciliteter, frisører, tandlæger og meget mere er lukket. Dagligvarebutikker og apoteker er undtaget.

Lukningen varer indtil videre i tre uger. Også institutioner og skoler er ligesom i Danmark blevet lukket.

Samtidig er alle passagerrejser både med fly og skib fra Nuuk indstillet.

- Vi taler ikke længere om en høflig opfordring, om ikke at rejse ud af Nuuk. Det er et forbud. Man må gerne tage ud i sin båd og gå på jagt, men man skal komme tilbage til Nuuk, siger politimester Bjørn Tegner Bay ifølge KNR.

Det gælder dog ikke forsyninger med gods og fødevarer, ligesom at nødtransporter, medicin og testudstyr stadig vil kunne komme ind og ud af byen.

De eneste andre gyldige grunde til at forlade Nuuk er for at gå på rypejagt eller på fisketur, men jægere og fiskere skal vende direkte hjem til byen og må ikke tage andre steder hen.

Befinder man sig i Nuuk i øjeblikket vil det dermed være umuligt at forlade Grønland, fordi ruteflyet mellem Nuuk og Kangerlussuaq, hvor flyet til København flyver fra, også er stoppet med at flyve.

Fra fredag stopper alle flyvninger med Air Greenland også fra Kangerlussuaq.

Trafikken var allerede tyndet ud

Fie Hansen er forstander på døgninstitutionen Angerlarsimaffik Aja i Nuuk.

Fordi institutionen skal forblive åben, får lukningen ikke direkte konsekvenser for hendes arbejde.

- Jeg skal stadig på arbejde. Jeg har en døgninstitution, så vi kan ikke lukke, så min hverdag vil ligne sig selv. Gå på arbejde og forholde mig rimeligt roligt hjemme, fortæller Fie Hansen.

Men der er ingen tvivl om, at tingene vil ændre sig og allerede har ændret sig i hovedstaden.

- Der er en masse ting man ikke kan, fitnesscenteret og svømmehallen har været lukket ned, så vi har mærket det.

- Allerede i morges kunne man se, at trafikken var tyndet ud, mange har holdt deres børn hjemme, jeg har set taxichauffører med mundbind og buschauffører med handsker på. Så der har allerede været nogle tiltag, inden det her kom, siger Fie Hansen.

'Vi har ikke en epidemi'

Ifølge Kim Kielsen er der formodning om, at det nye smittetilfælde muligvis er blevet smittet i Nuuk, og byen derfor lukker ned for at forhindre smittespredning.

- Vi har ikke nogen epidemi, men vi laver disse tiltag for at forebygge, at det sker, siger landslæge Henrik L. Hansen ifølge KNR.

- Det, der er problematisk, er, at det ikke er åbenlyst, hvor personen er blevet smittet. Derfor er vi i en situation, hvor der kan være spredning i samfundet, fortsætter han.

44 personer i Grønland er indtil videre blevet testet. 13 personer mangler svar på prøver.

Resten af Grønland bliver lukket ned fredag, hvor al flyforbindelse til og fra landet bliver annulleret fra på fredag, og hvor det heller ikke længere vil være muligt at flyve mellem byer og bygder.

Danske statsborgere kan fortsat rejse ind i Grønland, men lukningen betyder, at udlændinge kun kan rejse ind med et anerkendelsesværdigt formål.