Efter ballade i Forsvaret: Trine Bramsen er blevet et ‘åbenlyst jagtobjekt’ Christiansborg

Forsvarsministeren kan stå overfor en alvorlig krise, lyder analysen fra politisk korrespondent Christine Cordsen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) kan stå på tærsklen til en meget alvorlig krise, siger DR's politiske korrespondent. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Et kritisk debatindlæg fra en række af Forsvarets store fagforeninger betyder, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) kan stå på tærsklen til en meget alvorlig krise.

Sådan lyder analysen fra DR Nyheders politiske korrespondent Christine Cordsen, efter de seneste dages blæst om forsvarsministeren er taget til i vindstyrke.

- En forsvarsminister der har et så anstrengt forhold til store dele af forsvaret, ledelsen og fagforeningerne, det er en minister, der kan få det rigtig svært. Det er et advarselssignal om, at hun kan være på vej ind i noget, der kan blive en meget alvorlig krise for hende, siger Christine Cordsen.

Kritik i fælles debatindlæg

I et fælles debatindlæg i Berlingske skriver flere af Forsvarets store fagforeninger og medlemsorganisationer, at Forsvarsministeriet har skabt dårlig stemning blandt det militære personel.

- Der synes på politisk niveau at mangle en helt grundlæggende forståelse af, hvad Forsvaret er for en størrelse, står der i indlægget, der har officerernes fagforening (HOD) samt Forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel (CS), blandt afsenderne.

Det har også vakt kritik, at forsvarsministeren har kaldt Forsvaret for en styrelse og forsvarschefen for en styrelseschef - på linje med øvrige styrelsesdirektører i den offentlige forvaltning.

- Det gør et afgørende indhug i den kultur, som Forsvaret i århundreder frem til i dag er bygget op om. Nemlig en meget enstrenget kommandostruktur, så man kan tage hurtige beslutninger, når der ikke er tid til at diskutere, sagde Christian Hvidt, forsvarschef fra 1996 til 2002, til dr.dk lørdag.

Har før kostet posten

- Et dårligt forhold til Forsvaret er sådan noget, der før har kostet forsvarsministre posten, siger Christine Cordsen.

- Fordi det simpelthen kan blive umuligt at agere som minister. Politisk kan det også gøre livet vanskeligt for hende, for det er et særligt område, hvor alt skal forhandles blandt de partier, der er med i forsvarsforliget.

- Trine Bramsen kan som minister ikke beslutte sig for, at Venstre er nogle idioter, og nu vil hun bare forhandle med regeringens støttepartier. Hun er bundet til at få samarbejdet til at fungere med partierne i forligskredsen.

Det seneste forsvarsforlig er fra 2018 og blev indgået af den daværende regering (Venstre, Liberal Alliance og Konservative) og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Trine Bramsen udnævnte i december Flemming Lentfer (th) til forsvarschef. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Et bytte for politiske konflikter

Christine Cordsen forklarer, at Trine Bramsen som minister står et vanskeligt sted efter en række møgsager.

- Hun er blevet et bytte for de politiske konflikter, der er på Christiansborg. Hvor nogle af de andre partier ser hende som en svag minister, som det derfor er oplagt for oppositionen at jagte.

- Som forsvarsminister er det et meget risikabelt sted at have placeret sig, fordi man er bundet til at kunne samarbejde i forligskredsen.

Netop samarbejdet i forligskredsen knirker - og har gjort det i et stykke tid, siger Christine Cordsen.

- Som situationen er lige nu, så er det politiske miljø på forsvarsområdet stik mod traditionen meget konfliktfyldt. Hun er den minister, hvis afgang man oftest hører oppositionen kræve. Hun har fået anbragt sig et sted, hvor hun også er et åbenlyst jagtobjekt for oppositionen, siger Christian Cordsen.

Forsvarsminister Trine Bramsen har ikke ønsket at medvirke i artiklen. Senere onsdag skal ministeren i samråd om ISS-sagen, hvor en aftale om kasernedrift har rejst kritik fra en lang række personaleorganisationer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter