Efter bandekonflikten: Første sag om drab kan udløse livstid

To ud af tre drabssager fra den københavnske bandekonflikt er stadig uopklarede.

Politi og ambulance på Tagensvej i København i forbindelse med skyderi i Mjølnerparken torsdag den 9. november 2017 klokken 15:30. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Fængsel på livstid.

Det kan blive realiteten for to unge mænd på 18 og 22 år, der er blevet tiltalt i den første sag om drab under bandekonflikten sidste år, som førte til utryghed, et utal af skyderier og tre drab i København.

De to mænd er tiltalt for at have dræbt en 22-årig mand, som sad med to venner i en bil på en parkeringsplads i boligområdet MjølnerparkenNørrebro i København den 9. november 2017.

Begge de unge mænd er medlemmer af banden Loyal to Familia (LTF), står der i anklageskriftet.

Den dræbte, der ikke var bandemedlem, men kendte folk i i miljøet, døde af et skud i hovedet og fire skud i ryggen.

Anklagemyndigheden mener, at drabet var planlagt og skete som led i bandekonflikten.

Derfor er begge også tiltalt efter bandeparagraffen i straffeloven, der hæver straffen indtil det dobbelte.

- Jeg vil ikke udtale mig om den konkrete strafpåstand i sagen, men generelt kan jeg oplyse, at der med den seneste bandepakke er lagt op til, at drab begået som led i en verserende bandekonflikt som udgangspunkt straffes med fængsel på livstid, udtaler senioranklager Line Steffensen fra Københavns Politi, der sidder med sagen.

Planlægningen bestod ifølge anklageskriftet af, at de to tiltalte i tiden op til skyderiet mødtes i Guldbergsgade på Nørrebro.

Herfra kørte de mod Mjølnerparken på en stjålet PGO-scooter, hvor de affyrede syv skud med en halvautomatisk pistol mod bilen, hvor manden, som blev dræbt, sad.

Efter skyderiet fortsatte de to tiltalte mænd til et andet sted i København, hvor de efterlod scooteren og blev hentet i en bil med svenske nummerplader.

Tre drabssager – kun én klar til at køre i retten

Sagen er den eneste af de tre drabsepisoder, hvor politiet har fundet dem, de mener er gerningsmændene, fortæller politiinspektør Torben Svarrer fra Københavns Politi.

- Vi efterforsker stadig de to drabssager, men vi har ingen anholdte eller sigtede for drab, siger han.

Han tror dog stadig på, at politiet kan finde gerningsmændene bag de to andre drab.

- Det er ved at være lang tid siden, og sporene er ved at være færdigefterforskede, men vi skal aldrig give op. Så længe der er lidt at arbejde videre med, så gør vi det, lyder det fra Torben Svarrer.

Det første drab i bandekonflikten skete den 31. oktober. Her skød gerningsmænd mod en gruppe mænd, der stod ved et hostel ved Tagensvej på Nørrebro. En 30-årig mand med relation til banden Brothas døde på stedet.

Det andet drab skete den 3. november i boligområdet Tingbjerg, der er et forstadsområde til København. Her døde en 20-årig mand med banderelationer.

Det tredje drab skete ved højlys dag den 9. november 2017. Det er dette drab, som de to unge mænd i det nye år skal på anklagebænken for.

Det er Københavns Byret, der skal behandle sagen, som starter den 21. januar 2019 og skal køre over 12 retsdage, inden der efter planen falder dom den 10. april.

Udover drab er de to unge mænd også tiltalt for drabsforsøg på de to andre personer, der sad i bilen. Den ene blev strejfet i armen af et skud. Den anden nåede at flygte ud af bilen.

Tiltalt i en anden stor sag

Og så er det ikke slut endnu for de to drabstiltalte. Begge er også tiltalt i en anden straffesag, som kommer for retten efter nytår.

Den sag starter ifølge Ritzau den 11. januar 2019 ved Retten på Frederiksberg. Efter 20 retsmøder ventes dommen den 22. marts.

Her lyder anklagen på to tilfælde af drabsforsøg på i alt seks personer den 23. oktober 2017 på Ydre Nørrebro. I alt skal 15 medlemmer af LTF på anklagebænken i den sag.

Ifølge Rigspolitiet ligger banden LTF ikke i konflikt med andre grupper i dag.

På trods af det venter snart en retssag, hvor regeringen vil forsøge at få rettens ord for, at banden er ulovlig.

I juni i år havde Rigspolitiet registreret 1.207 rocker- og bandemedlemmer i Danmark - heraf 364 bandemedlemmer.

Facebook
Twitter