Efter blodprop i hjernen: Skader kan vise sig senere

Hverdagen kan afsløre neurologiske skader, som var usynlige for specialisterne på hospitalet, siger eksperter.

Prins Joachims blodprop i hjernen får ingen fysiske følger, men hverdagen kan afsløre neurologiske skader, som var usynlige for specialisterne på hospitalet, siger eksperter. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)

Hukommelsestab, indlæringsvanskeligheder eller træthed. Måske forandrer personligheden sig.

Mange patienter oplever, at følgeskaderne af en blodprop i hjernen først viser sig, efter lægerne er færdige med den akutte behandling på hospitalet.

Det siger to af landets førende overlæger med speciale i behandlingen af apopleksi - det vil sige blodprop eller en blødning i hjernen.

- Når man kommer hjem til sine vante omgivelser og daglige udfordringer, så kan der vise sig skader, som ikke var synlige for det neurologiske tværfaglige team af læger, plejepersonale og fysio- og ergoterapeuter, siger Helle K. Iversen, formand for Dansk Selskab for Apopleksi og overlæge på Rigshospitalets neurologiske klinik.

Hun fortæller, at svær træthed eller følsomhed over for støj eller mange stimulationer er følgevirkninger, som mange oplever.

Her kan en neuropsykologisk undersøgelse afsløre, om nogle af hjernens processer har taget skade.

- Det kommer an på, hvor i hjernen skaden sidder. Er det fortil i pandelappen, så kan personligheden forandres. Andre steder i hjernen kan det medføre læseproblemer, hukommelsestab eller indlæringsvanskeligheder, siger Leif Hovgaard Sørensen, overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Kongehuset: Ingen fysiske følger

Natten til lørdag blev prins Joachim opereret for en blodprop i hjernen på Universitetshospitalet i Toulouse, Frankrig. Tirsdag morgen meddelte kongehuset så, at hændelsen ikke kommer til at påvirke prinsen.

Prins Joachim blev kørt til universitetshospitalet i Toulouse, Frankrig, hvor han natten til lørdag blev opereret for en blodprop i hjernen (Arkivfoto). (Foto: LIONEL BONAVENTURE © Scanpix)

- Efter de seneste dages indlæggelse og behandling på intensivafdelingen er det nu lægernes vurdering, at Prins Joachim ikke får fysiske følger eller andre mén som følge af blodproppen, skrev kongehuset i en pressemeddelelse.

Overlægerne fortæller, at patienter, der kommer hjem til Danmark efter en blodprop i hjernen, typisk vil blive tilbudt en neurologisk undersøgelse, så eventuel genoptræning kan blive skræddersyet og hurtigt gå i gang.

- Selvom blodproppen ikke umiddelbart har givet skader, oplever en del patienter generende træthed i efterforløbet, siger Helle K. Iversen.

Overlæger: Hurtig reaktion betyder alt

Begge overlæger understreger vigtigheden af at reagere hurtigt ved mistanke om en blodprop i hjernen.

Det var - sandsynligvis - afgørende i prinsens tilfælde.

- Tiden fra blodproppen indtræffer, og til man kommer under behandling er meget afgørende. Groft sagt kan man sige, at jo flere minutter, der går, jo mere tager hjernen skade, siger Helle K. Iversen, der fortæller, at det var heldigt, at prinsen var vågen, da det skete.

- Så de kunne reagere med det samme. Det ser ud til at have været afgørende for ham.

Leif Hovgaard Sørensen mener, at prins Joachims tilfælde er blevet godt håndteret.

- Det sker heldigvis engang imellem, at en patient kommer sig helt uden fysiske skader, men flertallet vil skulle leve med et større eller mindre handicap, siger han.

- Det ser ud til, at man har truffet de rigtige beslutninger. Han kom hurtigt på det lokale hospital, hvor han formentlig er blevet trombolyse-behandlet. Det kan have sikret, at der fortsat kom tilstrækkeligt blod til hjernen, mens man transporterede ham til Toulouse, hvor den endelige behandling blev foretaget.