Efter dramatisk fald under coronakrisen: Psykisk syge vender tilbage til hospitalerne

Nye tal fra regionerne viser, at de psykiatriske patienter er begyndt at lade sig indlægge igen.

Regionernes psykiatriske afdelinger oplevede et stort fald i antallet af indlagte, mens samfundet var lukket ned.

Under nedlukningen af det danske samfund kunne alle landets fem regioner berette om usædvanligt mange tomme sengepladser i psykiatrien.

Men nu viser tal fra regionerne, at de psykiatriske patienter er begyndt at lade sig indlægge igen.

Det glæder en række psykiatere, DR har talt med.

Men de fortæller også, at nedlukningen af samfundet og det bratte fald i antallet af indlagte ikke har været uden konsekvenser.

- Nogle af dem, vi får ind nu, er mere syge end vanligt, fordi de har gået derhjemme for længe, siger Inger Brødsgaard, ledende overlæge hos Klinik Psykiatri Syd på Aalborg Universitetshospital.

Region Nordjylland, som Inger Brødsgaard er ansat i, oplevede et markant fald i belægningsgraden på deres psykiatriske afdelinger under corona-nedlukningen.

Fra midten af marts til midten af april faldt belægningsgraden, altså den udnyttede sengekapacitet, i voksenpsykiatrien til 60 procent. I samme periode sidste år havde regionen en belægningsgrad på 88 procent.

I juni er belægningsgraden i voksenpsykiatrien steget til 71 procent.

- Tendensen i den afdeling, hvor jeg er, er helt klart, at vi får flere patienter, særligt de seneste par uger har vi oplevet at få mange indlagte, siger Inger Brødsgaard og tilføjer:

- Vi ved ikke, om det her er starten på en kæmpe pukkel, som vi ikke ved, hvor stor er, eller om vi står midt i puklen nu. Det kan vi ikke vide, men jeg kan sige, at vi lige nu oplever, at vi får mange patienter, og at nogle af dem har ventet for længe med at få hjælp.

Hun uddyber:

- De har gået alene derhjemme og passet på sig selv, og de har måske ikke selv kunnet se, hvor syge de er blevet, og de har måske ikke mødt andre, der kunne fortælle dem det, så tiden er blevet for lang, og så er de simpelthen blevet for dårlige, inden de kommer ind, siger hun.

Inger Brødsgaard understreger dog, at det bestemt ikke gælder for alle patienter, men at der er en gruppe af patienter, der kommer nu, hvor det ville have været gavnligt, at de var blevet indlagt tidligere.

Krisen vendte op og ned på hverdagen

Susan Rugelund Jakobsen fra Rødekro i Sønderjylland er en af de psykisk sårbare, der har skullet tackle, at coronakrisen vendte op og ned på hendes hverdag.

Susan Rugelund Jakobsen har til dagligt et fleksjob i SuperBrugsen i Rødekro, hvor hun sætter varer på plads.

- Det var særdeles svært, fortæller hun.

Hun lider af personlighedsforstyrrelsen borderline og har flere gange været indlagt på psykiatrisk afdeling.

Da coronavirusset lukkede vores samfund, var hun lige begyndt i et nyt gruppeterapitilbud, som hun havde stået på venteliste til i otte måneder.

Det tilbud blev midlertidig lukket. Det samme gjorde det værested for psykisk sårbare, hvor hun plejer at komme.

- Alt gik i stå for mig. Jeg havde rigtig svært ved at finde ud af, hvilken dag det var, og de basale behov med at gå i bad, gøre rent og at soignere mig blev rigtigt svært. Jeg var meget, meget opgivende, fortæller hun.

Henover påsken fik hun det så dårligt, at hendes kæreste måtte kontakte psykiatrisk akutskadestue.

I stedet for en indlæggelse blev aftalen, at hun skulle tilknyttes den såkaldte 'mobilskadestue'. Her blev hun hver dag ringet op af en fra hospitalets psykiatriske team.

Hun var glad for, hun ikke blev indlagt. Det havde hun ikke lyst til på det tidspunkt.

- Jeg var bange for ikke at kunne få besøg. Under mine tidligere indlæggelser har de besøg, jeg har haft fra min mand, min mor og stedfar, været det, jeg levede højt på.

- Hvis ikke jeg kunne få besøg, ville jeg hellere have det skidt herhjemme, fortæller hun.

Region Syddanmark, som Susan Rugelund Jakobsen bor i, oplevede ligesom landets andre regioner et stort fald i antallet af indlagte, mens samfundet var lukket ned.

Indlagte steget efter genåbning

Under nedlukningen faldt belægningsgraden i voksenpsykiatrien til 76,9 procent.

I juni steg den gennemsnitlige belægning til 88,8 procent.

Også her oplever Sonja Rasmussen, ledende overlæge på den Psykiatriske Afdeling ved Odense Universitetshospital, at nogle patienter er ramt af coronakrisen.

- Vi har haft nogle stykker, hvor corona har udløst, at de er blevet dårligere. Altså, hvor det er angsten for smitte eller bekymringen og angsten for at gå ud, som har gjort, at deres sygdom er blevet værre, så de har haft brug for indlæggelse, siger hun, og tilføjer, at der tale om en mindre gruppe patienter.

De fleste patienter, der kommer ind nu, ville være kommet uanset corona, vurderer hun.

Faktisk er der ligefrem nogle psykisk sårbare, der giver udtryk for, at nedlukningen har påvirket dem positivt.

Det fortæller Farahna Harees, ledende overlæge på Afdeling for Depression og Angst hos Aarhus Universitetshospital i Region Midtjylland.

På hendes afdeling har de oplevet, at nogle patienter gav udtryk for, at det gav dem en vis ro, at de for eksempel ikke blev mødt af de samme krav fra deres arbejdsplads og øvrige omgivelser.

Omvendt har hun dog også en gruppe patienter, som er hårdt påvirkede af, at deres hverdag er forandret.

- Den støtte, som mange plejer at bruge til at få hverdagen til at fungere, blev forandret eller var helt væk. Og nu ser vi, at vi har nogle patienter, som faktisk ikke har været indlagt i flere år, men som har været nødt til at komme igen, fordi deres hverdag ikke har haft den struktur og stabilitet, de har været vant til, og derfor har de fået tilbagefald, siger hun.

Selv om Susan Rugelund Jakobsen blev hårdt ramt af nedlukningen, klarer hun sig forsat uden indlæggelse.

Hun synes, det går bedre, efter hendes behandlingsforløb er startet igen.

- Det hjælper mig godt på vej, så jeg håber at undgå en indlæggelse, siger hun.

Facebook
Twitter