Efter eskalering af bandekonflikt: Politi indfører visitationszone i Aarhus Vest

Fra klokken 19 er der indført visitationszone i det vestlige Aarhus. Det sker på baggrund af den seneste uges eskalering i en bandekonflikt.

Visitationszonen betyder, at politiet stikprøvevis kan foretage kropsvisitationer og undersøge tøj og for eksempel køretøjer med henblik på at undersøge, om personer besidder eller bærer våben.

Østjyllands Politi indfører visitationszone i Aarhus Vest fra klokken 19 i aften.

Det oplyser politiet selv på Twitter.

Det sker på baggrund af de seneste ugers eskalering af den verserende konflikt mellem forskellige bandegrupperinger i bydelen.

Også i dag har der været optøjer, da en mand blev overfaldet på Holmstrupsgaardsvej i Brabrand cirka klokken 15. En yngre mand blev overfaldet af flere andre mænd, der kom kørende i bil, oplyser øjenvidner til DR.

Politiet selv oplyser, at der er tale om et "muligt knivstikkeri", og at offeret ikke er kommet alvorligt til skade. Politiet leder efter gerningsmændene lige nu, og en 24-årig mand er anholdt.

Chefpolitiinspektør Klaus Arboe bekræfter, at der har været et overfald.

En yngre mand blev overfaldet af flere andre mænd i Brabrand søndag eftermiddag.

Overfald og våben

- De seneste ugers skudepisoder i Aarhus er helt uacceptable. Det skal vi selvfølgelig have stoppet. Vi er massivt tilstede i Aarhus Vest, og oprettelsen af visitationszone er endnu et redskab i vores igangværende indsats mod disse bander, siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen.

- Det har vi gjort, fordi vi har lavet rigtig mange visitationer i bydelen på det sidste. Men vi kan konstatere, at der stadig er våben i omløb og for at finde frem til dem, har vi nu besluttet, at vi vil etablere en visitationszone, fortsætter han.

Visitationszonen strækker sig over et flere kvadratkilometer stort område, der dækker Brabrand, Grimhøj og Skjoldhøj. Zonen strækker sig helt ind i bydelen Åbyhøj, og den omfatter området, der er afgrænset af:

Viborgvej mod nord Ørvadsvej/Brabrandstien mod syd Anelystvej mod vest Haslevej/Tingvej/Viby Ringvej (fra Søren Frichs Vej til Silkeborgvej) mod øst.

Indenfor dette område kan politiet kropsvisitere personer, undersøge tøj og andre genstande, herunder køretøjer, med henblik på at undersøge om folk har våben på sig.

Visitationszonen gælder foreløbigt frem til og med den 24. juli 2017.

Bander kæmper om kriminelt marked

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, S, er tilfreds med politiets tiltag. I en visitationszone har politiet rettigheder over borgere, som betjentene normalt ikke har. Politiet må nemlig visitere borgere uden - som normalt - at skulle have en konkret mistanke. Det bekymrer dog ikke borgmesteren.

- Jeg tror de fleste beboere, også i de berørte områder, ønsker at få bugt med de problemer, der er i øjeblikket, siger han til Ritzau.

Den optrappede situation i det vestlige Aarhus er opstået, fordi københavnergrupperingen Loyal to Familia, som startede på Blågårds Plads på Nørrebro i København, forsøger at få fodfæste i Aarhus. De har tidligere markeret sig i Nivå og Hillerød, men en lokal gruppering i Brabrand med tilknytning til Black Army fra Odense forsøger at forhindre Loyal to Familia i at fodfæste i landets næststørste by.

Siden slutningen af maj har det ført til en række sammenstød, der – ud over flere skudepisoder – også har betydet, at to mennesker er blevet kørt ned af en personbil, og alene i den første uge af juni blev omkring 100 personer anholdt. Indtil videre er kun 10 blevet fængslet.

Opdateret klokken 22.21: Østjyllands Politi oplyser, at der ikke var tale om et knivstikkeri tidligere i dag, da en 22-årig mand blev overfaldet. Politiet er også overbevist om, at overfaldet ikke er banderelateret.

TIDSLINJE

  • 26. maj: Loyal to Familia ankommer til Aarhus. 70 personer med tilknytning til bandemiljøet bliver anholdt i Aarhus V. Politiet finder et større antal slag- og stikvåben.

  • 3. juni: Politiet anholder flere personer med tilknytning til bandemiljøet i Bispehaven. Kort efter klokken 20 kom det til skudveksling mellem to grupper, og efterfølgende anholdt politiet to mænd, der sigtes for grov vold og drabsforsøg, Da to af de anholdte senere bliver løsladt, blev de kørt ned af en bil tæt på politistationen og kvæstet. Den ene brækkede et ben.

  • 6. juni: En anmeldt demonstration imod banderne bliver afbrudt, efter at vidner har sagt, at der blev skudt i nærheden Bazar Vest ved Gellerupparken.

  • 12. juni: En 21-årig mand fra Aarhus Vest blev ramt i underlivet ved en skudepisode på Edwin Rahrsvej i det vestlige Aarhus. Østjyllands Politi anser skudepisoden for at være en del af den igangværende bandekonflikt i bydelen, fortæller vicepolitiinspektør Jeppe James Olsen.

  • 17. juni: To mænd bliver skudt i benene ud for en boligblok i Bispehaven i det vestlige Aarhus. Ifølge politiet er der tale om mænd med tilknytning til en bandegruppering.

  • 21. juni: To bandemedlemmer springer ind i en 24-årig kvindes bil i Aabyhøj og tvang hende til at køre. Kvinden nåede ikke langt, inden en anden bil kørte ind foran hende. Nogle mænd fra en rivaliserende bande steg ud, trak de to mandlige passagerer ud af hendes bil og gav dem et lag tæsk. Mændene var på flugt efter et skyderi i Rosenhøj-kvarteret, hvor de ifølge politiet havde forsøgt at dræbe en 25-årig mand. De er nu sigtet for drabsforsøg mod den 25-årige.

Facebook
Twitter