Efter EU-dom om familiesammenføring: Advokatformand vil genåbne sager

Formand for udlændingeretsadvokater vil nu kontakte klienter, der tidligere har fået afslag på at få familien til Danmark.

Det vil nu være muligt at få genoptaget en stribe sager om familiesammenføring, vurderer formanden for Foreningen af Udlændingeretsadvokater, Jytte Lindgård.

Der kan være en stribe nye krav om at få genoptaget sager om familiesammenføring på vej, efter EU-domstolen i går vendte tommelfingeren nedad til de danske regler.

Den konkrete sag, som domstolen tog stilling til, handler om en tyrkisk mand, der for ti år siden fik afslag på familiesammenføring, fordi familien ifølge de danske myndigheder havde størst tilknytning til Tyrkiet.

Kravet om tilknytning til Danmark var ikke lovligt på grund af en særlig aftale mellem Tyrkiet og EU, og ifølge formanden for Foreningen af Udlændingeretsadvokater, Jytte Lindgård, vil det kunne medføre, at mange andre vil kunne få genoptaget deres sager.

- Det er en spændende og skelsættende dom. Det vil givet få den betydning, at mange af os advokater vil begynde at se på, om vi kan få genoptaget de sager, vi har haft tidligere, hvor vores tyrkiske klienter ikke fik familiesammenføring, siger Jytte Lindgård.

Vil kontakte gamle klienter

Dommen har kun betydning for tyrkiske statsborgere, for domstolen lægger i sin afgørelse vægt på den associeringsaftale, som Tyrkiet indgik med EU i 1960’erne, der blandt andet fastslår, at tyrkiske statsborgere på en række områder skal behandles på samme måde som EU-borgere.

Men tyrkere er et af de største mindretal i Danmark, og Jytte Lindgård har gennem tiden haft en lang række sager, hvor tyrkiske familiesammenføringer blev stoppet.

- Jeg vil hurtigst muligt selv gå i gang med at se på de gamle sager, jeg har. Jeg vil prøve at kontakte nogle af de klienter og se, om de stadig er i landet og ønsker at forsøge at få deres sag genoptaget, siger hun.

Det er dog uvist, om hendes gamle klienter overhovedet er i landet og stadig ønsker at have et familieliv i Danmark.

- Jeg tror, at mange er taget afsted. Mange af dem, jeg havde på det tidspunkt, kunne ikke holde ud, at de ikke kunne få ægtefællen hertil. Det var personer, som havde arbejdet her i længere tid. De havde ventet i længere tid, fordi de gerne ville have fast grund under fødderne i Danmark, før de tog ægtefællen herop – og så skulle de pludselig leve væk fra ægtefælle og børn, siger Jytte Lindgård.

Hun er overbevist om, at det vil være muligt at få genoptaget sagerne, hvis de gamle klienter har lyst til det.

- Det er jo op til Udlændingestyrelsen, om de vil genoptage dem, men det kan jeg ikke tro andet, end de vil, på baggrund af dommen.

Facebook
Twitter