Efter farlige PFAS-stoffer i øko-æg: Politikere og forskere vil have testet mere mad og flere mennesker

Miljøministeren (S) kalder PFAS-forurening det potentielt "største miljøproblem," vi har herhjemme.

Grafik: Søren Winther Nørbæk. PFAS er en samlebetegnelse for en række fluorstoffer. Det har været forbudt at bruge eksempelvis PFOS - et af flere tusinde PFAS-stoffer - siden 2011, men blev tidligere brugt i blandt andet brandskum og pizzabakker.

Rettelse 09.36: Det fremgik tidligere, at PFAS har været forbudt siden 2011. Det gælder dog kun PFOS, som er et af flere tusinde PFAS-stoffer. Derudover har PFOA - endnu et af mange PFAS-stoffer - været forbudt at bruge siden 2020.

Der er brug for endnu mere viden om, hvor slemt det står til med PFAS-forureningen i vores natur, mad og kroppe, lyder det fra både forskere og sundhedsordførere.

De farlige stoffer har været diskuteret i flere år, men vigtigheden af at undersøge omfanget til bunds er endnu engang blevet understreget, efter det i går kom frem, at der er fundet PFAS-stoffer i økologiske æg.

Det siger Philippe Grandjean, som er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og sidder med i regeringens ekspertgruppe for PFAS.

- Det er alarmerende, fordi der nu er endnu et aspekt, der er kommet op til overfladen. Der vil med garanti komme mere. Vi er kun lige gået i gang med at afdække, hvor PFAS har bevæget sig hen, siger han.

Derfor er der behov for at "vide noget mere, se, hvor alvorligt det er, og så gribe om ondets rod", mener Philippe Grandjean.

Der er opbakning fra politisk side til at teste mere for PFAS.

- Det er klart, at vi har brug for en kortlægning af, hvor problemerne er henne, siger sundhedsordfører Per Larsen fra De Konservative.

SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, er enig med sin konservative kollega.

- Jeg synes, vi skal få kortlagt, hvor stort et problem vi står med. Vi skal jo vide, hvor vi har stofferne, hvis vi skal oprense for dem.

Det skal blandt andet ske ved at teste endnu flere fødevarer, dyr, drikkevand samt havet, mener Kirsten Normann Andersen.

  • PFAS er en række stoffer, der er mistænkt for at give nedsat immunforsvar, leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.

Blodprøver på brandmænd og borgere

En anden mulighed for at blive klogere på problemerne er ved at teste danskernes PFAS-niveauer i blodet.

Både sundhedsordførerne og eksperterne mener, der skal være mulighed for at blive testet på statens regning, hvis man bor i et af de områder, hvor der er fundet meget PFAS-forurening - for eksempel i Korsør - eller på anden måde har været særlig udsat - for eksempel hvis man er brandmand.

- Det vil være relevant at teste de personer, man mistænker for at være udsat for stofferne, så vi kan få afklaring på, hvad proportionerne er, og hvor slemt det er, siger professor Philippe Grandjean.

Samme opfordring kommer fra De Konservatives sundhedsordfører.

- Hvis der er mennesker i de udvalgte områder, hvor koncentrationerne er meget høje, der gerne vil have tjekket, om de også har en meget høj koncentration i deres kroppe, så synes jeg, det ville være hensigtsmæssigt at give dem tilbuddet, siger Per Larsen.

  • Det har været forbudt at bruge PFOS - et af mange tusinde PFAS-stoffer - siden 2011, men det blev tidligere brugt i blandt andet brandslukningsskum. Det betyder, at mange brandmænd kan have været udsat for stofferne.

  • I Korsør har en del borgere spist kød fra kvæg, der har græsset på et område, der var forurenet med det sundhedsskadelige PFAS. Sandsynligvis fordi kvæget har græsset ved en nærliggende brandskole, hvor man har brugt slukningsskum med PFAS til øvelser.

Dyre prøver

Professor i toksikologi ved Københavns Universitet Lisbeth E. Knudsen forklarer, at tests er en god måde at tjekke for PFAS-forurening, men understreger samtidig, at det er en bekostelig affære.

Der bør derfor være en "struktureret plan for, hvem man tester", mener hun.

Selvom SF's sundhedsordfører ikke har et godt bud på, hvor pengene til flere tests skal komme fra, mener hun alligevel, at staten har et ansvar for at tilbyde dem.

- Jeg synes, vi er forpligtigede til at teste eksempelvis brandmændene, der har været udsat for det i deres job, og hvor de kan være blevet syge af det, siger Kirsten Normann Andersen.

I Dansk Folkeparti ser man også gerne, at det bliver muligt at måle mængden af PFAS i blodet på flere danskere. Ikke fordi det i sig selv giver en løsning, men det vil tydeliggøre problemets omfang med forureningen, mener sundhedsordfører Peter Kofod.

- Måske kan det åbne verdens øjne for disse problemer, så vi kan få forbudt brugen af PFAS i Europa og resten af verden. Så vi kan få dette skidt stoppet og nedbrudt.

Professor i toksikolog Lisbeth Knudsen beskriver, at der er bred enighed om, at "der er nogle meget alvorlige helbredsrisici ved PFAS".

Miljøminister Magnus Heunicke (S) kalder forureningen det potentielt "største miljøproblem", vi har herhjemme.