Efter fejl på universiteter: Gymnasielærere skal alligevel tilbage på skolebænken

En gruppe tidligere universitetstuderende kan alligevel ikke få dispensation for manglende semester.

Det er en administrativ fejl, der er årsag til, at en gruppe gymnasielærere pludselig mangler at færdiggøre et semester af deres uddannelse (arkivfoto). (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Sagen om en gruppe dimittender, der troede, at de havde gennemført en uddannelse til gymnasielærer, men pludselig fik at vide, at de stod med en ufærdig uddannelse, tager nu en ny kuriøs drejning.

Først fik de oplyst, at de manglede et semester af deres uddannelse på grund af en administrativ fejl på deres universiteter.

Dernæst fik de at vide, at hvis de havde gennemført pædagogikum, som enhver nyuddannet gymnasielærer skal bestå, i løbet af det første år de underviser, så kunne de se bort fra fejlen og fortsætte med at undervise. Det delte gruppen i to mellem dem, der blev nødt til at tage tilbage på skolen, og dem, der ikke gjorde.

Men nu må dem, der har gennemført og bestået pædagogikum, alligevel forberede sig på at pakke skoletasken og sætte sig tilbage på skolebænken sammen med de andre dimittender, der mangler et semester.

Det skriver Omnibus på baggrund af en mail fra Undervisningsministeriet.

I mailen slår ministeriet fast, at hvis en leder på et gymnasium bliver opmærksom på, at der hos en lærer, der har gennemført pædagogikum, 'er faglige mangler (f.eks. som følge af manglende sidefagsforlængelse)', så skal lederen iværksætte efteruddannelse i henhold til kravene.

- Herunder kravene til bestemte antal ECTS-point, skriver ministeriet til Omnibus.

Dermed bliver langt flere end først antaget nødt til at gennemføre et semester på universitetet, hvis de vil fortsætte som gymnasielærere.

Fejlfortolket regler

Sagen har trukket i langdrag, siden de tidligere studerende sidste år fik en besked i deres e-boks om, at der var sket en menneskelig fejl i administrationen, og at de derfor manglede ECTS-point for et semester.

Aarhus Universitet og Aalborg Universitet havde simpelthen fejlfortolket nogle regler for studerende, der havde læst hovedfag på ét fakultet og sidefag på ét andet.

De tidligere studerende håbede dog på at få dispensation, fordi de havde været færdige længe og allerede var i arbejde.

Det afviste uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) imidlertid i januar.

'Utrolig ulykkelig situation' for flere parter

Nu bliver det altså en endnu større gruppe kandidater, der skal bruge tid på at færdiggøre deres uddannelse med det manglende semester.

Og det er på mange måder dårlige nyheder, mener Birgitte Vedersø, der er formand for Danske Gymnasier.

- Det er en utrolig ulykkelig situation først og fremmest for de kandidater, det er gået udover, som har fået en mangelfuld besked på deres uddannelse undervejs, og så er det også en rigtig ulykkelig situation for skolerne, for det bliver rigtig besværligt for lærerne, siger hun.

Lærerne vil nemlig næppe kunne passe et fuldtidsarbejde ved siden af studierne, og derfor vil gymnasierne komme til at mangle lærerne i en periode, vurderer Birgitte Vedersø.

Universiteter har intet hørt

Både på Aarhus Universitet og Aalborg Universitet har man intet hørt fra ministerierne om, at der nu er en større gruppe, som står og mangler en del af deres uddannelse.

Og det skaber ærgrelse på Aalborg Universitet, der allerede har klargjort et studieforløb til de dimittender og studerende, der ikke havde pædagogikum.

- Det er en rigtig, rigtig træls situation, og det kan jeg godt forstå, at de pågældende undervisere også synes, siger prorektor ved Aalborg Universitet Inger Askehave.

Man fortsætter dog indtil videre med at følge den instruks, som man fik sidste år, fortæller studiechef Lone Vestergaard.

Facebook
Twitter